"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

donderdag 26 januari 2012

Patsy Matheson, Stories of Angels & Guitars.


Patsy Matheson, Stories of Angels & Guitars.

Ze is woonachtig in West-Yorkshire en sinds ruim twintig jaar actief als singer-songwriter en multi-instrumentaliste o.a. binnen het all female Waking the Witch. In 2008 verschijnt haar eerste soloalbum A Little Piece Of England, onlangs gevolgd door het tweede album Stories of Angels & Guitars. Vrijwel geheel akoestisch gebrachte folk versneden met een flinke scheut jazz is haar metier. Een heerlijke combinatie gebracht met een bijzonder aangenaam warm hese stem met reminiscenties naar o.a. Beth Orton waarbij zij de gevoelstemperatuur nog een paar graden extra weet op te stoken. Patsy Matheson is haar naam.

Klonk haar debuut A Little Piece Of England reeds tamelijk intiem op haar laatste album Stories of Angels & Guitars klinkt Patsy ronduit delicaat in een volstrekt naturelle productie van haarzelf en Phil Snell. Hierbij begeleidt zij zichzelf op o.a. gitaar, mandoline, xylophoon en glockenspiel. Hugh Whitaker (Housemartins) assisteert op subtiele drums en Jon Short op contrabas.

Stories of Angels & Guitars opent met het etherische Under Your Wing waarbij Patsy’s  vocalen in fraaie laagjes opgebouwd zijn. Een eenzame gitaar wordt na drie minuten vergezeld door zacht tikkende drums en een flintertje mandoline. Met No Angels en Adoption verschaft Matheson zichzelf vaste grond onder de voeten. Fraai vertolkte  teleurstelling en ander hartzeer waarbij drums en contrabas de nodige gronding aanbrengen. You put my heart up for adoption, you crush it like a can”. Dit blijkt slechts de opmaat te zijn voor het hoogtepunt If You Ask Me. Met zijn eenvoudige gitaarmotief en spitsvondig plukkende bas draait het jazzy lied ontspannen om zijn eigen as.

In het op fluistersterkte gebrachte en meanderende So The Same lijkt Patheson in tweespraak met zichzelf te verkeren. Ze komt tot de slotsom dat de bezongen ander en zijzelf weliswaar heel verschillend lijken maar uiteindelijk toch ook erg op elkaar lijken. Met Hundred Guitars schroeft Matheson het tempo omhoog om vervolgens met het door slechts een harmonium gedragen Shining Silver uit te pakken.

Patsy nadert het einde van Stories of Angels & Guitars geheel solo met het van een pakkend refrein voorziene Water is over the Weir. De gelaagde vocalen doen nogmaals uitstekend dienst evenals de tintelfrisse mandoline. Afsluiter is het hartverscheurende relaas Sylvia Jean waarin Sylvia’s geliefde als piloot zijn onfortuinlijke en smartelijke einde hoog in de lucht boven Schotland vindt tijdens de Koude Oorlog.

Stories of Angels & Guitars, in toonzetting een volstrekt persoonlijk, weemoedig en zeer Engels klinkend album. Wat mij betreft is de jaarlijkse stroom van meeslepende albums, hoewel steevast bescheiden van omvang, met dit album weer geheel op gang gekomen.

Hans Jansen.

Website http://www.patsymatheson.co
Releasedatum 16 januari 2012, Tomorrow Records


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten