"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

dinsdag 13 augustus 2013

Raina Rose, Caldera

Op het drukste kruispunt van het leven overkwam het ooit ook mij: in verbazing omzien. Binnen een periode van vier jaar getrouwd, verhuisd, van baan verandert en vader van twee prachtige jongens geworden. Dezelfde verbazing inspireerde singer-songwriter Raina Rose bij het tot stand komen van haar nieuwe album. Zij vergelijkt haar gemoedstoestand met een Caldera, een door vulkanische activiteit gevormde krater. Dit is tevens de titel van haar nieuwste album. In haar eigen woorden: “I looked around and saw my horizon forever changed”.

Raina Rose genereerde drie jaar geleden enige aandacht met haar vorige album When May Came. Dit spontaan klinkende album was in slechts vier dagen opgenomen en liet een assertieve country-folk artiest met direct aansprekende en krachtige stem horen. Haar zang voorzien van een mooi trillertje waarmee ze volop de mogelijkheden van haar stem exploreerde. Sommigen wensten toentertijd meer dosering. Met een dergelijke stem op zak wat mij betreft: doodzonde.

 
 
Werd het vorige album productioneel begeleidt door Jonathan Byrd ditmaal valt bassist en partner Andrew Pressman deze eer te beurt. Pressman is ditmaal prominent aanwezig met toetsen, vibrafoon, gitaar en vocalen. Naast diverse gastspelers maken Danny Malone op toetsen en gitaar en Robin MacMillan op drums het geluidsbeeld compleet. Hoewel de dosering van haar stem niet bovenaan de agenda zal hebben gestaan lijkt Rose op Caldera wel vaker meer onderkoeld te zingen. In combinatie met de fraaie en warme koortjes vergroot dat de aantrekkingskracht.

Het album opent met het indringend gezongen Secret waarin zij meteen alle facetten van haar stem laat horen. Ze kan hiermee zowel pleiten als smeken als harten doen smelten. Zij geeft even verderop binnen het uptempo gespeelde I Lost It vanzelfsprekend leiding aan het koortje bestaande uit Rebecca Loebe, Danny Malone en Grace Park. Dit van warme toetsen voorziene geheel doet met zijn speelse koortjes wel wat aan het beste werk van Kate & Anna McGarrigle denken.

 

Aangezien ik een zwak voor mooie melodieën heb viel ik bij eerste beluistering voor het melancholieke I Am Listening. Rose’s stem klinkt hier tegelijkertijd ingetogen, zoekend als krachtig. De dalende melodielijn pakte mij direct genadeloos in. Met het lichtjes naar Patsy Cline overhellende Trouble brengt Rose een groter gedeelte van mijn muziekkast voor het voetlicht. Zowel Carrie Elkin als manlief Danny Schmidt voert hier het woord naast o.a. Dana Falconberry, Matt Bauer, Vanessa Lively, Jon Brooks en Sam Baker.

De onvolprezen Datri Bean maakt tevens onderdeel uit van het folk choir dat ook het zachte en intieme Woodsmoke luister bij zet. Het album sluit af met het fraaie Hands een duet waarin de stem van Rose met die van Anthony da Costa samensmelt en waarin Scrappy Jud Newcomb de elektrische gitaar ter hand neemt.

Met het vijfde album Caldera presenteert Raina Rose zowel een toegankelijk als intens album. Het is één van de meest meeslepende en aansprekende albums uit Noord Amerika die dit jaar mijn pad kruiste.


Hans Jansen.

Releasedatum, 11 juli 2013, Self Rel. en goed verkrijgbaar via http://www.cdbaby.com/cd/rainarose2
Webpage, http://www.rainarose.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten