"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

vrijdag 20 september 2013

Elephant Revival, These Changing Skies

Tijdens een concert van Gregory Alan Isakov maakte ik een jaar geleden kennis met de talenten van Bonnie Paine. In de toegift verraste zij met een fraaie a capella-uitvoering van de Richie Havens song High Flyin’. Haar ingetogen verschijning imponeerde meteen. Haar stem herinnerde met zijn warme heesheid en vibrato aan die van Natalie Merchant. Nader onderzoek leerde mij dat zij deel uitmaakt van folk kwintet Elephant Revival. Niet veel later werd het zeer geslaagde minialbum It’s Alive in mijn schoot geworpen.

Elephant Revival bestaat naast Bonnie Paine (wasbord, djembé, zingende zaag en stompbox) uit Sage Cook (banjo, gitaar, mandoline, banjo, bas en viool), Bridget Law (viool), Daniel Rodriguez (gitaar, banjo, bas), en Dango Rose (contrabas, mandoline en banjo). Vrijwel alle leden schrijven songs en leveren tevens vocalen aan. Dit uit Oklahoma afkomstige vijftal resideert sinds enkele jaren in Nederland (Colorado) en combineert muziek uit vele windstreken. Zo zijn er naast country en folk ook elementen uit de zigeunermuziek te beluisteren. Arabeske melodieën versmelten niet zelden met Keltische klaagliederen. In het verleden deelde Elephant Revival het podium met o.a. The Carolina Chocolate Drops. Hun werk laat de speelse inventiviteit horen van bijvoorbeeld de Bowerbirds, gecombineerd met de kleurrijke diversiteit van Rising Appalachia.


Het nieuwe album These Changing Skies werd geproduceerd door Ryan Hadlock (o.a. Brandi Carlile en The Lumineers) en is opgenomen in de rustiek gelegen Bear Creek Studios. Deze tot studio omgebouwde schuur blijkt over een prima akoestiek te beschikken. Het album verhaalt over het dagelijkse leven binnen een constant veranderende wereld en hoe dit een beroep doet op ons aanpassingsvermogen.

De songs op These Changing Skies zijn fraai afgerond en variëren van een tikkeltje bedeesd naar vrolijk en uitgelaten. In vergelijking met voorganger It’s Alive heeft men vooral van de vocalen nog meer werk gemaakt en is ook de ritmesectie verder aangescherpt. Dat de stem van Paine het nodige vermag wordt meteen in het geweldige Remembering A Beginning duidelijk. Het duurde even voordat ik de gaten had dat er in de opening geen sprake is van een blaasinstrument. Deze geluiden mogen toch echt geheel aan de prachtige stem van Bonnie Paine toegeschreven worden.

Gedurende het gehele album wordt duidelijk dat dit album een gezamenlijk project van de aanwezige talenten is. Men vindt elkaar telkens feilloos waarbij instrumenten en stemmen fraai bij elkaar kleuren binnen een organisch klinkend geheel. Zo neemt zanger Daniel Rodriguez op één van de hoogtepunten Spinning het initiatief waarbij de rest van de band langzamerhand naar een climax toewerkt. Strijkers, mandoline en koortjes reiken gedreven naar grote hoogte. Een zingende zaag en de stem van Bonnie Paine brengen vervolgens kalmte met het nog lang na echoënde Satisfied.


Speciale vermelding verdienen instrumentals The Rakers en The Pasture die daadwerkelijk iets toevoegen en het album geen moment vertragen. Elephant Revival werkt op These Changing Skies langzaamaan naar een afsluiting met twee sterk ritmische stukken. Rodriguez brengt met Grace Of A Woman een hommage aan de vrouw waarbij de stompbox van Bonnie Paine en ritmisch handgeklap de rest doen. Het allermooiste bewaart men echter tot het einde. Antieke lederen handschoenen voorzien van nikkelen punten tikken en wrijven hier binnen de aanstekelijke gospel Rogue River over het wasbord. Alle voorhanden zijnde percussie wordt uit de kast gehaald waarbij JT Nero en Allison Russell (Po'Girl, Birds Of Chicago) het koortje assisteren.

Met veel zin voor avontuur en oog voor detail verenigt Elephant Revival het niet geringe talent op These Changing Skies. De band is terecht trots op het bereikte resultaat. Elephant Revival laat zich met dit verfijnde kleine meesterwerk kennen als één van de meest belangwekkende Noord- Amerikaanse bands.


Hans Jansen

Website http://elephantrevival.com/
Releasedatum 3 september 2013, Itz Evolving Records

2 opmerkingen:

  1. Je hebt me wederom nieuwsgierig gemaakt, Hans. Hun vorige vond ik al prachtig. Dus moet ik deze zeker gaan beluisteren. Bedankt voor de tip en je hoort nog van me wat ik ervan vind.

    Theo

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtig album Hans. Op aanraden van Theo ben ik gaan luisteren en was meteen verkocht. Dit is heerlijke luistermuziek die geen moment verveelt. Een echte aanrader voor de folkliefhebber. Dank!

    Greetz Willem

    BeantwoordenVerwijderen