"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

zondag 6 juli 2014

McNeill & Heys, Any Other Morning

De klassiek geschoolde multi-instrumentalisten Jack McNeill en Charlie Heys brachten op hun vorige albums Light Up All Beacons, The Northern Road en Two Fine Days al op eigenzinnige wijze hun versie van de hedendaagse Britse folkmuziek. Met Any Other Morning presenteert dit hoogst originele duo het vierde album. Zowel de teksten als de muziek zijn volop door de natuur geïnspireerd en laten bijkans aangenaam verdwalen in het Lake District. Het album wordt grotendeels bepaald door de akoestische gitaar van McNeill en de viool van Heys. Daarnaast brengen beiden accenten aan met (bas)klarinet, harmonium, banjo en Glockenspiel. Het album is voorbeeldig geproduceerd door Calum Malcolm o.a. bekend van zijn werk met The Blue Nile, Capercaille en Orange Juice.


Het hart van het album wordt gevormd door drie lange bedachtzaam klinkende stukken. Met What We Remember, A Hymn To The Wolves en het titelstuk Any Other Morning verleidt men de luisteraar om te reflecteren op het belang van het ons omringende natuurschoon zonder hierbij het vingertje te heffen of te preken. McNeill & Heys nodigen eerder uit tot het net iets verder kijken dan de eigen neus lang is. Ook wat dit betreft is de hoesfoto bijzonder goed gekozen. De kwetsbaarheid van het individu en het overgeleverd zijn aan de elementen komen hierin goed tot uitdrukking. De mens acht zichzelf zo vaak van belang maar vergeet dikwijls dat slechts een dak of een jas hem van de elementen scheidt. McNeill draagt zijn teksten voor met aangenaam hese stem op de achtergrond geholpen door Heys. Hij zingt hierbij nagenoeg net iets achter de adem alsof hij in alle kalmte maar toch ook met de nodige gretigheid de teksten voor het voetlicht wil brengen.

Het album kent verder een aantal instrumentale stukken. Zo is er het kalme en bezonken Swift dat vooraf gaat aan het blijmoedig klinkende Jig For Joyce. Het is niet slechts natuurschoon wat de klok slaat. Met het bijzonder aansprekende Navigator brengen beiden een ode aan hen die met de infrastructuur, waaronder de mijnen en de spoorwegen, het landschap juist naar eigen hand wisten te zetten. Het album sluit af met het korte instrumentale Cloud Inversion waarbinnen gitaar, viool en (bas)klarinet in alle harmonie met elkaar wedijveren.


Indachtig de klassieke achtergrond van Jack McNeil en Charlie Heys laat Any Other Morning zich welhaast als één samenhangende compositie beluisteren en nodigt met gemak uit tot vaker luisteren. Het geheel is bijzonder fraai geïnstrumenteerd en klinkt daarmee even harmonieus als de bezongen thematiek. Any Other Morning is van een zeldzaam gehoorde schoonheid.


Hans Jansen

Webpage http://jackandcharliemusic.co.uk/
Release datum 16 juni 2014 Transition

Geen opmerkingen:

Een reactie posten