"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

zondag 7 september 2014

Si Barron, Sweet Billy Caution

Niet zelden schuilt de kracht van muziek in eenvoud. De in Somerset gevestigde zanger en multi-instrumentalist Si Barron getuigt van deze kracht op zijn soloalbum Sweet Billy Caution. Si maakt samen met Rosalind Brady deel uit van het duo Barron Brady waarmee hij door het Verenigd Koninkrijk reist. Barron nam zijn laatste album binnen twee dagen op in een Spartaans ingerichte ruimte. Si streefde met deze werkwijze het directe, dynamische geluid na van een live optreden. Hij is hierin zondermeer geslaagd.


Voor Sweet Billy Caution selecteerde Barron negen traditionals en twee covers. Het album is een echte solo-onderneming geworden. Zo neemt Si naast zang ook alle instrumenten voor zijn rekening. Hij maakt hierbij gebruik van o.a. gitaar, dulcimer, harmonium, fluit en spaarzame drums. Daarnaast nam hij tevens het ontwerp van de verpakking voor zijn rekening.

Met de amoureuze avonturen van een bijna zeventienjarige jonge bloem, bezongen in Seventeen Come Sunday, gaat het album van start. Het inventieve gitaarspel van Barron valt meteen in goede aarde. Traditionals zijn niet zelden een verhaal met een moraal. Zo waarschuwt The Sailor Cut Down om het niet met stadse lichtekooien aan te leggen. Het kan dramatische gevolgen hebben. Het verstilde Our Captain Calls vormt de opmaat voor een opmerkelijke versie van Richard Thompson’s Down Where The Drunkards Roll. Barron maakt er een fraai vertraagd geheel van gedomineerd door een pomporgel waarbij hij ook de achtergrondvocalen voor zijn rekening neemt. Het gewas gerst, grondstof voor o.a. bier en whisky, is in alle toonaarden bezongen. Si Barron voegt er met Little John Barleycorn een volgend hoofdstuk aan toe waarbij de gehanteerde fluit de alomtegenwoordige landelijke sfeer benadrukt.


De donkere gitaarballade The Pressgang verhaalt over een zojuist op een oorlogsschip aangemonsterd bemanningslid. De nietsvermoedende jongeman heeft binnen de kortste keren met het fenomeen lijfstraffen te maken. Nooit zet hij meer een voet aan boord! Aangevoerd door een jolig klinkend harmonium klaart het dwaze Spotty Dick de lucht. Naast werk van Richard Thompson kiest Brannon voor een vertolking van de fraaie gitaarballade Prison Song (Ewan Maccoll). Meteen daarop klinkt als tegenwicht het feestgedruis van Come My Lads. Net als het over de mislukte expeditie naar de Noordpool verhalende Franklin en shanty song Leave Her Johnny worden deze stukken door het geraffineerde gitaarspel van Barron bepaald.

Met de verzameling traditionele en eigentijdse folk songs Sweet Billy Caution eist Si Barron met zijn plezierige en kalme stem de volledige aandacht op van de luisteraar. Daarnaast betoont hij zich een uitstekend gitarist. Verder onderstrepen de inzet van de overige instrumenten het bescheiden maar tevens virtuoze karakter van dit album.


Hans Jansen

Webpage http://www.sibarron.eu/index.html
Releasedatum Augustus 20104, Eigen Beheer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten