"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

zondag 19 oktober 2014

Emily Barker & The Red Clay Halo

Het lijkt een bescheiden trend: het met bezwaard hart aankondigen dat de samenwerking en de daarbij horende activiteiten voorlopig opgeschort worden. Het voorlopige karakter van deze mededeling wordt vervolgens vaker geruisloos voor onbepaalde termijn gecontinueerd. Een paar maanden geleden bracht Joy Kills Sorrow dergelijk nieuws. Deze week is het de beurt aan Emily Barker & The Red Clay Halo. In het najaar trekt men nog eenmaal langs de Engelse podia waarna men zich met afzonderlijke projecten bezig gaat houden.


Emily Barker, Australische van geboorte, debuteerde in 2007 verdienstelijk met het country folk album Photos, Fires, Fables. Met The Red Clay Halo vervaardigde zij opvolger Despite The Snow. Het album genereerde extra aandacht daar track Nostalgia als titelmuziek van de Engelse Wallander serie werd ingezet.


Het album Almanac betekende een volgende stap in Barker’s ontwikkeling. Met het album ontwikkelde het gezelschap zich van verdienstelijk en veelbelovend tot één van de vaandeldragers van de moderne Engelse folk. Almanac laat zich tot op vandaag beluisteren als een naadloos en samenhangend album waarbij de leden sterk naar elkaar toegegroeid zijn. Het album bestrijkt een rijk muzikaal spectrum en biedt een scala aan emoties.


Met Dear River voegde men, schijnbaar op zoek naar een breder publiek, elementen toe aan het geluid uit zowel de americana als rock. Deze verwijdering van de meer traditionele folk leverde een enigszins tweeslachtig resultaat op. Nu o.a. Emily Barker met haar nieuwe formatie Vena Portae en Gill Sandell met haar solocarrière aan de weg timmeren is blijkbaar de tijd rijp om Emily Barker & The Red Clay Halo (definitief?) in de mottenballen te leggen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten