"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

vrijdag 30 januari 2015

Hannah Sanders, Charms Against Sorrow

De uit East England afkomstige Hannah Sanders woonde voor langere tijd in Boston, New England. Sanders groeide op in een muzikaal gezin die als The Dunns optraden en in een omgebouwde schoolbus het land rondtrokken en met optredens in hun levensonderhoud voorzagen. Voordat zij terugkeerde naar Cambridgeshire debuteerde zij twee jaar geleden als soloartiest met de e.p. Warning Bells. Het betrof een eenvoudig vormgeven geheel waarop stem, gitaar en dulcimer centraal stonden. Tevens werkte zij met zangeres Liz Simmons (Annalivia) samen waarmee ze de e.p. World Begun maakte. Onlangs presenteerde Sanders haar tweede e.p. Fate nu gevolgd door haar debuutalbum Charms Against Sorrow.


Bij het samenstellen van het album liet Hannah Sanders zich leiden door de liedjes die ze uit haar jeugd kent. Het geselecteerde materiaal bestaat uit traditionele stukken aangevuld met een enkele cover. Ben Savage (Willows) is verantwoordelijk voor de transparante productie waarin akoestische gitaar, dobro, cello en dulcimer centraal staan. De verbindende factor is de prachtige stem van Hannah Sanders.

Zowel in muzikaal als in vocaal opzicht klinkt Charms Against Sorrow als een trans-Atlantisch geheel. Met het beeldschone en klassiek Engels aandoende I’ll Weave My Love A Garland opent het album. De op en top Brits klinkende stem van Sanders doet hier wel wat aan de warm hese stem van Sandy Denny denken. Vervolgens brengt zij het uit New England opgepikte Joshuay. Hier roept haar hoog heldere stem met zijn jazzy frasering en langgerekte uithalen herinneringen op aan die van Joni Mitchell. Het boeiende The Werewolf is afkomstig van de Amerikaanse folkzanger Michael Hurley. Sanders liet zich bij de uitvoering van dit intrigerende stuk inspireren door de uitvoering van de Engelse folkzanger Barry Dransfield. Als opmaat voor een volgend hoogtepunt klinkt het door Anne Briggs geschreven en door Sanders gepassioneerd gezongen Go Your Way waarin ook de cello zich niet onbetuigd laat. Het over een tragisch verlopen romance handelende Geordie is met zijn memorabele melodie en uitgekiende instrumentatie naast het openingsnummer een van de hoogtepunten van dit vlekkeloze album.


De tweede helft van het album kent een a capella uitvoering van traditional A Sailor’s Life, bekend van o.a. Fairport Convention. Het bekende Bonnie Bunch Of Roses is gekoppeld aan de fraai gespeelde instrumental Mayflower Stranger. Liefhebbers van de akoestische gitaar komen met beide stukken ruimschoots aan hun trekken. De uitvoering van ballade Miles Weatherhill & Sarah is ge├»nspireerd op de versie van de legendarische Nic Jones. Hier trekt Sanders, gedragen door een gedreven bespeelde gitaar, de nodige registers open. Met een ingetogen vertolking van traditional Lord Franklin sluit zij het album af.

Hannah Sanders nam haar debuutalbum Charms Against Sorrow op in een oude molen, in een landelijk gelegen cottage en aan de keukentafel . Ze streefde ernaar zowel de levendigheid als de intimiteit van het gebodene aan de luisteraar over te brengen. Dit is haar ronduit gelukt. Zonder twijfel, Charms Against Sorrow is het fraaiste album dat ik in maanden hoorde.

Hans Jansen

Website http://www.hannahsandersfolk.com/
Releasedatum, 2 februari 2015 Sungrazing Records


  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten