"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

vrijdag 16 oktober 2009

Jill Andrews, Jill Andrews e.p.


 Jill Andrews, Jill Andrews e.p.

Pas dit jaar maakte ik kennis met de muziek van The Everybodyfields, een band uit Tennessee waarin Sam Quinn en Jill Andrews de scepter zwaaiden. Hun muziek op akoestische basis en  hartverscheurende samenzang maakte de nodige indruk op mij. Wat vooral een onuitwisbare indruk maakte was de prachtig heldere en troostende stem van Jill Andrews. Luister bij gelegenheid bijvoorbeeld eens naar Lonely Anywhere van hun laatste album Nothing is Okay. Een klein monument van verlangen en stil verdriet schitterend vertolkt.

Onlangs kwam het bericht dat de band uit elkaar gevallen is en Quinn en Andrews beiden een solo carrière nastreven. Ruim vijf maanden na het verscheiden van The Everybodyfields komt Jill Andrews deze maand op de proppen met haar solo debuut. Het betreft een titelloze e.p. met zes songs, drie daarvan stammen uit het recente Everybodyfields verleden. De e.p. is met hulp van Scott Minor (Sparklehorse) opgenomen, Jill wordt begeleid door een goed geoliede band. Met name toetsenist Josh Oliver (ex- Everybodyfields) en gitarist Robert Richards spelen een glansrol.

Andrews zelfvertrouwen lijkt inmiddels flink te zijn toegenomen, iets van dit zelfvertrouwen is meteen in opener Worth Keeping te horen. These Words, eerder beschikbaar als download in demo-vorm, is nu in subtiel aangeklede vorm vastgelegd. Het gedreven Sweetest In The Morning is één van de hoogtepunten van dit debuut. Let op de prachtige samenzang van Andrews en Oliver. A Way Out laat een bemoediging aan een dierbare vriend horen; laat je verslaving achter je. Jill sluit haar debuut af met City Noise, een onverbloemde liefdesverklaring aan haar nieuw gevonden liefde.

Met dit debuut heeft Jill Andrews definitief haar stem gevonden als solo artiest. Een klein maar tegelijkertijd groot album vol songs about leaving, losing and home. Liefhebbers van o.a. Patty Griffin en Gillian Welch deze markante, stemmige, donkere maar ook opbeurende country-folk is onontkoombaar.

Hans Jansen.

Website  http://www.jillandrews.com/
Releasdatum, 15-09-2009, Liam Records.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten