"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

woensdag 9 februari 2011

Emily Barker & TheRed Clay Halo, Almanac.


Emily Barker & TheRed Clay Halo, Almanac.

 Emily Barker, Australische van geboorte en sinds enige jaren woonachtig in Engeland, debuteert in 2007 verdienstelijk met het countryfolk album Photos, Fires,  Fables. Opvolger Despite The Snow genereert extra aandacht, track Nostalgia vergezelt de titels van de Engelse Wallander serie. The Red Clay Halo vormt inmiddels de vaste begeleidingsband. Het derde album Almanac is een volgende stap in Barker’s ontwikkeling. Barker ontwikkelt zich van verdienstelijk naar veelbelovend en met Almanac vervolgens naar één van de vaandeldragers van de moderne Engelse folk.

Voorganger Despite The Snow liet nog enige wisselvalligheid in kwaliteit horen en de instrumentale stukken vertraagden het album enigszins. Almanac laat zich als een naadloos en samenhangend album beluisteren waarbij de kristalheldere productie voller en warmer is. Emily Barker en The Red Clay Halo lijken verder naar elkaar toegegroeid te zijn en is er veel meer sprake van een gezamenlijk product. Barker heeft zich bij het tot stand komen van dit album door jeugdhelden Carole King en Neil Young laten inspireren. Dit is met name terug te horen in de compactheid van zowel composities als teksten. Acht van de elf songs kennen een éénwoordige titel, alsof ze wil aangeven vooral voor focus te kiezen. De geboden muziek baseert zich vrijwel uitsluitend op Engelse folk. Het meeslepende  en direct aansprekende album is veelal uitgewerkt op basis van cello, viool, fluit en prominent aanwezige accordeon.  Het instrumentale palet is, in vergelijking met Despite The Snow, incidenteel uitgebreid met o.a. trompet, french- en flügelhorn.

The Red Clay Halo brengt ditmaal geen instrumentale stukken. Men kiest eerder voor een uitgebreid intro van ruim een minuut in bijvoorbeeld Little Death waardoor het geheel aan onderhuidse spanning wint. Het noemen van hoogtepunten op een zo overduidelijk nauw samenhangend album is altijd een hachelijke onderneming. Toch wil ik o.a. graag het stemmige en ingetogen Pause noemen. De in het oor springende orgelpartij speelt hier in een dragende rol. Calender spat even verderop welhaast van pure levenslust uit de speakers. Twee kanten van dezelfde medaille. Het gepassioneerd gebrachte Ropes, Light en Witch of Pittenweem leveren telkens vocaal vuurwerk op, Barker beschikt over een krachtige, heldere stem. Afsluiter Bones lijkt direct aan te sluiten bij het al eerder genoemde Nostalgia van Despite The Snow waarmee de cirkel rond is.

Almanac bestrijkt een rijk muzikaal spectrum en biedt een scala aan emoties. Liefhebbers van avontuurlijke (Engelse) folk hebben met de derde van Barker een album van formaat te pakken.


Hans Jansen.

Releasedatum, 7 februari 2011 Everybody Sang.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten