"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

vrijdag 29 maart 2013

Hannah Sanders, Warning Bells e.p.

De uit East England afkomstige Hannah Sanders woonde voor langere tijd in New England. Voordat zij terugkeerde naar Cambridgeshire in haar moederland legde zij haar nieuwe e.p. Warning Bells vast. Zij deed dit met behulp van producer Matt Heaton. De e.p. is eenvoudig vormgeven. Stem, gitaar en dulcimer resulteert in: “less me, more song”.

 


Hannah Sanders is van jongs af aan bij muziek betrokken, zij groeide op in een muzikaal gezin die als The Dunns optraden en in een omgebouwde schoolbus het land rondtrokken om in hun levensonderhoud te voorzien. Als volwassene besloot zij om aan de kunstacademie te gaan studeren en twee kinderen op de wereld te zetten.

In januari dit jaar debuteerde Hannah Sanders met de samen met Liz Simmons geconcipieerde e.p. World Begun. Liz is lid van de uit Massachusetts afkomstige stringband Annalivia.

Op Warning Bells is nu voor het eerst Hannah Sanders bijzonder fraaie stem in volle glorie te beluisteren. Haar hoog heldere stem doet in zijn jazzy frasering soms aan de vroege Joni Mitchell denken.

De e.p. opent met de vooral van Nic Jones bekende traditional Canadee-i-o waarin de avonturen van een als matroos verklede jongedame bezongen worden. Een album zonder murder-ballad is niet compleet aldus Hannah Sanders. Incest, tienerzwangerschap en moord zijn de ingredi├źnten van Lucy Wan ge├»nspireerd door de vertolking van Martin Carthy. Deze dame weet haar kompanen te kiezen.

Hoe fraai deze e.p. hiermee ook van start is gegaan, het beste moet nog komen met een uitgesponnen en uitgewogen versie van murder-ballad The Cruel Mother. Het door Richard Thompson geschreven Strange Affair kent een verfrissend lichtvoetige uitvoering waarna Hannah Sanders eindigt met het zelfgeschreven en bijzonder verontrustende Beware of the Kids. Sanders bezingt hier de verschrikkelijke wederwaardigheden van de Edlington broertjes. Zij beroofden, mishandelden en martelden eind vorig decennium twee jongetjes van 9 en 11 jaar en trachten hen vervolgens te vermoorden.

Hans Jansen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten