"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

donderdag 20 maart 2014

The Furrow Collective, At Our Next Meeting

Folkartiesten Emily Portman, Lucy Farrell, en Rachel Newton traden in het verleden vaker voor het voetlicht als het Emily Portman Trio. Voor het project The Furow Collective bundelden de dames hernieuwd de krachten en benaderden tevens Alisdair Roberts. Het kwartet leverde onlangs het album At Our Next Meeting af. Het album werd geproduceerd door Andy Bell. Hij had eerder bemoeienis met o.a. The Full English, Eliza Carthy en Martin Simpson.


At Our Next Meeting is een fraaie verzameling ballades stammend uit zowel de Schotse als Engelse folktraditie en opent met vier songs keurig per artiest gerangschikt. Lucy Farrell trapt af met Wild And Wicked Youth waarin Alisdair Roberts met markante stem de achtergrondvocalen voor zijn rekening neemt. Vervolgens brengt Emily Portman het breed uitgesponnen en door banjo gedragen King Henry. Dit van betovering en metamorfose verhalende stuk kent een verrassend gelukkige afloop en werd eerder door o.a. Fay Hield en Martin Simpson gecoverd. Daarna is het de beurt aan Rachel Newton die het delicate Skippin ' Barfit Through The Heather aandraagt. De bezongen jongedame van eenvoudige afkomst weet zelfverzekerd de nodige adellijke avances te weerstaan. Alisdair Roberts sluit de introductie van deelnemende artiesten af. Met zijn kenmerkende enigszins onvaste stem portretteert hij met The Outlaw Of The Hill het smartelijke einde van de 19e eeuwse Ierse struikrover William Brennan.


Even verderop is het aangename refrein van kinderballade Hind Horn met zijn lieflijke koortjes te beluisteren. Rachel Newton heeft hier het heft in handen. Het album piekt vervolgens met het door Lucy Farrell gepassioneerd gebrachte Handsome Molly. Dit droeve lied raakt diep en wordt gedragen door een stemmige viool. Het bijzonder fraaie daarop volgende  Our Captain Calls (Emily Portman) mag zich tevens tot de hoogtepunten rekenen. Het trieste verhaal van de 19e eeuwse Schotse ramp, waarbij 207 mijnwerkers de dood vinden, lijkt ideaal voor Alasdair Roberts’stem. Hij brengt het onfortuinlijke verhaal, The Blantyre Explosion getiteld, hartverscheurend.

Met At Our Next Meeting bundelt The Furrow Collectieve een verzameling mooie verhalen vol oude waarheden. Het album blinkt uit door de fraaie zang vergezeld van spaarzame instrumentatie waarin akoestische gitaar, harmonium, concertina, banjo, viool, zingende zaag en harp de toon aangeven. Elke song kent zijn eigen bijzondere sfeer en is voorzien van een intrigerende melodie. Evenals het solowerk van de deelnemende artiesten straalt het geheel een zekere naïviteit uit vergezeld van de nodige innemende schuchterheid.


Hans Jansen

Webpage http://www.thefurrowcollective.co.uk/
Releasedatum, 17 februari 2014 Cadiz Music Ltd

1 opmerking:

  1. Mooie recensie, Hans, ga hem toch weer opnieuw beluisteren.

    Groet,

    Theo

    BeantwoordenVerwijderen