"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

zondag 30 maart 2014

Steve Tilston Trio, Happenstance

In eerste instantie was het verschijnen van deze plaat aan mij voorbij gegaan. De man probeert zijn hele carrière al niet nadrukkelijk aanwezig te zijn. De structurele wijze waarop wijst wat mij betreft op een bewuste keuze. Hij houdt ervan zijn leven met muziek te vullen, maar is wars van de bijkomende business. Waarom niet, wanneer je jezelf deze luxe kan veroorloven? I
 
Ik bezit niet al Steve Tilston’s platen, een gegronde reden hiervoor heb ik evenmin, want de platen die ik wel bezit zijn me allemaal lief. De één meer dan de andere. Zo ervoer ik The Reckoning ( 2011 alweer!) als een nagenoeg volmaakte folk georiënteerde singer songwriter plaat. Bewonderenswaardig wanneer je bedenkt dat zijn debuut An Acoustic Confusion dateert van 1971 en dat hij na 45 jaar nog steeds zeer relevante muziek maakt. Happenstance is wederom geen uitzondering op de nagenoeg constante lijn die Steve Tilston bewandelt.
Alle ingrediënten zijn weer voorradig. Van klassiek tot semi-eigentijds tot Keltisch getint. Het arrangement van de traditional Martin Said to His Man laat zich herleiden naar de 16de eeuw. In Jimmy’s Train heeft Tilston muziek van de jazz saxofonist Jimmy Guiffre gebruikt en laten blenden met eigen geschreven muziek. In dit zes minuten durend nummer laat Tilston nadrukkelijk horen waarom hij een geweldig reputatie geniet als gitarist. Blues For the North Wind ontstond nadat Tilston aan den lijve mocht ondervinden wat het begrip “Wuthering” inhoudt.

Happenstance is overigens uitgebracht onder de naam Steve Tilston Trio. Het benadrukt net ietsjes meer de aanwezigheid van zijn niet te onderschatten kompanen Stuart Gordon (multi-instrumentalist, er is geen instrument welke hij links laat liggen!) en Keith Warmington (mondharmonica). Zelden zal je op deze plaat een viool horen zoals hij wordt verondersteld te klinken als, waarmee ik overigens niets ten nadele van Warmington’s spel wil opperen. Eens in de vijf jaar schrijft deze muzikant zelf een liedje. Sentimental is weliswaar treffend eenvoudig, maar tegelijkertijd een uitstekend voorbeeld van zijn schrijverstalent.
 

De eer van het mooiste liedje op dit album komt toe aan Irving Berlin, Let’s Face the Music and Dance. Tilston had zich het nummer aanvankelijk eigen gemaakt voor de trouwerij van zijn dochter Sofie, hier staat het evenmin misplaatst. Gordon’s compositie Little Norris sluit tenslotte op gepaste wijze dit album instrumentaal af. Een eerbetoon aan de boerderij te Devon waar het grootse gedeelte van Happenstance werd opgenomen.


Rein van den Berg


Releasedatum 2 September 2013 Hubris Records1 opmerking:

  1. De video bekeken. Smaakt naar meer. Helaas staat het album niet op Spotify, jammer!

    Groet,

    Theo

    BeantwoordenVerwijderen