"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

zaterdag 21 februari 2015

Jim Boyes, Sensations Of A Wound

Vorig jaar las ik het inmiddels met de AKO literatuurprijs 2014 bekroonde boek Oorlog en Terpentijn van de Belgische schrijver Stefan Hertmans. De roman reconstrueert het leven van de grootvader van de schrijver, Urbain Martien, vóór, tijdens en na de eerste Wereldoorlog. Hertmans baseerde zich bij het schrijven van Oorlog en Terpentijn op cahiers die hij van zijn grootvader kreeg. Bij het uitbreken van de Grote Oorlog is Urbain 23 jaar en moet hij naar het front. Het boek beschrijft van dicht bij de gruwel van de oorlog.

Zanger en liedjesschrijver Jim Boyes wordt algemeen beschouwd als een van Engelands beste harmony-singers. Hij was lid van het trio Swan Arcade en tevens betrokken bij het werk van de folk band Blue Murder. Daarnaast is hij actief in het trio Coope, Boyes & Simpson. Op zijn zojuist verschenen album Sensations Of A Wound werkt hij samen met pianist en liedjesschrijver Belinda O’Hooley. Zij is vooral bekend van haar werk met partner Heidy Tidow (O’Hooley & Tidow).


Jim Boyes baseert zich bij het tot stand komen van Sensations Of A Wound net als Hertmans op de lotgevallen van zijn grootvader. Het was bekend dat Robert “Croppie” Boyes in de Grote Oorlog gewond was geraakt maar hij sprak verder nooit over zijn militaire dienst. Uiteindelijk vertrouwde hij zijn ervaringen jaren later alsnog aan het papier toe. Sensations Of A Wound vertelt zijn verhaal. Het toont naast de wreedheid van oorlog ook de kameraadschap die aan beide zijden van de strijdende partijen kon worden aangetroffen.

Robert Boyes trouwde in 1916. Het jaar daarop moest soldaat Croppie zijn zwangere vrouw in Scarborough achterlaten. Daarop kwam hij in de smerige loopgraven van Ieper, Nieuwpoort en De Panne terecht. Later werd hij via Frankrijk naar Italië meegevoerd om het jaar daarop weer naar Frankrijk te worden gedirigeerd alwaar hij tijdens felle gevechten gewond raakte. Vervolgens werd hij krijgsgevangen gemaakt en naar het lazaret in Duitsland afgevoerd. Uiteindelijk werd Boyes in Zwitserland geïnterneerd en keerde hij eind 1918 naar zijn geliefde in Scarborough terug. In 1962 overleed Robert “Croppie” Boyes.


Jim Boyes brengt de omzwervingen van zijn grootvader voorbeeldig voor het voetlicht. De begeleiding laat hij aan Belinda O’Hooley over. Op deze wijze kan hij zich geheel op de voordracht van teksten concentreren. Het subtiele en fraai vloeiende pianospel van O’Hooley is een genot voor het oor. Incidenteel neemt zij de accordeon ter hand. Met bescheiden middelen weten beiden Sensations Of A Wound tot een uniek geheel te transformeren. Stem en piano weerklinken even aangrijpend als ontroerend in een recital.


Hans Jansen

Website, http://www.coopeboyesandsimpson.co.uk/
Releasedatum, 2 Februari 2015 No MastersGeen opmerkingen:

Een reactie posten