"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

vrijdag 13 maart 2015

Lindsay Lou & The Flatbellys, Ionia

Vorig jaar werd ik onaangenaam verrast door het nieuws dat de Amerikaanse stringband Joy Kills Sorrow de activiteiten staakt. Van zangeres Emma Beaton werd sindsdien taal nog teken vernomen. Bassist en liedjesschrijver Bridget Kearny verliet de band al in een eerder stadium om vervolgens binnen Lake Street Dive op te duiken. Met het verscheiden van Joy Kills Sorrow ontstond er een leemte die ik nu met graagte gevuld zie door Lindsay Lou & The Flatbellys.


Sinds een jaar of vier zijn Lindsay Lou & The Flatbellys vrijwel onafgebroken op tournee. Het gezelschap treedt wekelijks gemiddeld om de dag op. Om het nieuwe materiaal te testen trokken Lindsay Lou & The Flatbellys vorige zomer opnieuw door Amerika. In de herfst onderbrak men het intensieve tourschema. Na vier dagen van repeteren nam men het album op. Hiervoor trok de band eveneens vier dagen uit. Het album Ionia is vernoemd naar de gelijknamige stad in Michigan USA alwaar men het album vastlegde. Lindsay Lou & the Flatbellys kozen ervoor om het geheel gezamenlijk binnen een ruimte op te nemen. Op deze manier wist men de spanning en de spontaniteit van een live optreden te vangen.

Naast de al eerder genoemde Joy Kills Sorrow en Lake Street Dive legt de band graag een link naar het werk van The Punch Brothers en Sarah Jarosz. Bij het beluisteren van de bijzonder fraaie vocalen van Lindsay Lou gingen mijn gedachten met regelmaat uit naar de stem van de door mij bewonderde Kris Delmhorst. Naast stem levert Lou tevens gitaar aan en Joshua Rilko bespeelt messcherp de mandoline. Mark Lavengood (dobro) en PJ George (bas) completeren het kwartet. Het gezelschap wisselt gedurende het album onderling spontaan van instrument waarbij men tevens o.a. banjo, mandola, bas, caj├┤n en mondharmonica inzet.


Het album opent met het levendige Hot Hands. Het wordt meteen duidelijk dat men door de vele optredens goed op elkaar is ingespeeld. De band speelt met de precisie van een Zwitsers uurwerk waarbij het uiteindelijke resultaat als de spreekwoordelijke klok klinkt. Met opvolger Everything Changed schroeft men de dynamiek verder op. Lindsay Lou geeft haar stem de vrije teugel waarbij Joshua Rilko zijn mandoline op het scherpst van de snede geselt. Net als de overige stukken blijkt Old Song over een sterke melodie te beschikken. Dit wordt treffend onderstreept door de achtergrondzang waaraan alle leden van de Flatbellys een bijdrage leveren. Hoewel de lat gedurende het gehele album hoog ligt heb ik een zwak voor The River Jordan. Lindsay Lou weet het heel klein en intiem te houden om aan het eind plots met een prachtige vocale eruptie voor de dag te komen waarbij alle registers open gaan.

Met Ionia presenteren Lindsay Lou & The Flatbellys het tweede album. Sinds ruim een week luister ik vrijwel onafgebroken naar dit afwisselende en energieke bluegrass album. Een heerlijke verslaving!


Hans Jansen


Website http://www.lindsayloumusic.com/
Releasedatum 18 februari 2015 Earthwork Music

Geen opmerkingen:

Een reactie posten