"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

zaterdag 19 september 2015

Seckou Keita, 22 Strings

De in het zuiden van Senegal geboren Seckou Keita woont tegenwoordig afwisselend in Nottingham, Engeland en in zijn geboorteland. Naast Toumani Diabaté wordt hij beschouwd als een van de meesters op de kora; een West Afrikaanse harp. In voorgaande jaren hield Keita zich bezig met Afrikaanse muziek gecombineerd met Cubaanse, flamenco en jazz-funk invloeden. In 2013 werd het samen met harpiste Catrin Finch vervaardigde album Clychau Dibon her en der tot folk album van het jaar uitgeroepen. Het betrof een prachtige reeks van akoestische duetten waarbij Afrikaanse thema’s met melodieën afkomstig uit Wales samensmolten.


Veel West-Afrikaanse stammen kennen de zogenaamde griot; een dichter, lofzanger en muzikant. Keita werd geboren in een familie van deze bewaarders en vertellers van mondeling overgebrachte tradities. Volgens de overlevering werd de eerste kora aan Jali Mady “Wuleng” overhandigd. Het instrument had 22 snaren. Sinds het overlijden van Mady telde het instrument als herinnering aan deze bard één snaar minder. In het zuiden van Senegal bleef de kora echter over het volle aantal snaren beschikken. Seckou vernoemde zijn laatste album 22 Strings naar deze legende. De extra snaar biedt meer mogelijkheden en levert rijkere melodieën op aldus de man.

Het nieuwe album 22 Strings is samengesteld uit zelfgeschreven materiaal vergezeld van een tweetal traditionele stukken. Naast de instrumentale composities klinkt her en der de stem van Keita. Naast Afrikaanse thema’s sijpelen er tevens westerse invloeden door. Seckou slaat met afsluiter Future Strings in E andere wegen in. Hij wenst hier de kora als een waar klassiek instrument te laten klinken zonder dat het lyrische aspect van de harp verloren gaat.


Met 22 Strings brengt Seckou Keita een even ontspannen als hypnotiserend klinkend geheel, verkwikkend als een zomerbui. Het hardcover boekje waarin het album is opgenomen telt zeventien pagina’s. Een prachtig bezit.


Hans Jansen

Website http://www.seckoukeita.com/
Release datum 26 mei 2015 Arc Music
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten