"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

woensdag 24 maart 2010

Raina Rose, When May Came.


Raina Rose, When May Came.

Raina Rose genereerde onlangs enige aandacht met haar vierde album When May Came getiteld.
Her en der mochten haar een paar reviews deelachtig worden, soms zuinigjes van toon. Zo zou ze haar stem te weinig doseren. Verder was het album in slechts vier dagen opgenomen en zou het  slechts voor de werkelijk groten in de muziek weggelegd zijn om dan met goed resultaat voor de dag te komen. Op mijn beurt hoor ik een 29 jarige assertieve country-folk dame met een direct aansprekende en krachtige stem. Een hese, her en der overslaande, stem met een aangenaam mooi trillertje waarmee ze de weg door haar teksten zoekt en waarbij ze volop de mogelijkheden van haar stem exploreert. Zo'n stem verder doseren binnen dit materiaal zo bescheiden van opzet en uitvoering? Lijkt mij doodzonde!

When May Came is het vierde album van Raina Rose afkomstig uit Portland Oregon en inmiddels in Austin Texas terechtgekomen. Jonathan Byrd produceert plaats nemend achter de knoppen in een klein zijkamertje terwijl de band de huiskamer bezet mag houden. Accordeon, banjo, gitaar en elektrische toetsen voeren de boventoon op dit kleinschalige bijna live klinkende energieke album.
Sun Comes Back opent het album krachtig, Let Me Down Easy, Desdemona, maar ook Nashville vallen in diezelfde categorie krachtige up-beat songs. Your Neighbours Trampoline en Stone Around My Neck laten een gepassioneerde meeslepende en gedreven Rose horen.

In de ballade If Your Gonna Go steekt Raina in topvorm; als je dan toch moet gaan ga dan alsjeblieft snel... om vervolgens indrukwekkend te smeken om toch te blijven. Op de valreep blijkt afsluiter Bluebonnets nog zo'n prachtig slepende ballade met heerlijke achtergrond zang en cello te zijn.

En ineens valt dan het kwartje, natuurlijk de stemmen van beide dames verschillen nogal. Wellicht als dag en nacht maar toch kan ik een associatie met Mary Margaret O'Hara niet meer negeren. Dat zoekende, die oprechte en gepassioneerde vocale inzet doet mij niet zelden ook aan O'Hara denken.

Met de wonderschone maand mei in het verschiet, When May Came.

Hans Jansen.

Website, http://www.rainarose.com/index.html
Releasedatum, 16 februari 2010, Constant Clip Records.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten