"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

donderdag 1 april 2010

Patty Larkin, 25


Patty Larkin, 25

Enkele weken geleden verraste Lynn Miles met een dwarsdoorsnede van haar werk Black Flowers getiteld. Miles nam haar werk enige tijd geleden opnieuw solo akoestisch op, zelden klonk zij zo overtuigend en indringend als op deze albums. Patty Larkin presenteert met 25 eenzelfde project. In 1985 debuteert deze uit Boston afkomstige songstress, nu 25 jaar later heeft Larkin elf albums op haar naam staan.

Vorig jaar overleed Larkin's moeder na een kort ziekbed. In deze periode hadden beiden intensief contact waarbij Patty vaker haar muziek voor moeder speelde. Om haar zilveren jubileum als artiest luister bij te zetten zocht Larkin vervolgens contact met collegae waarmee zij in het verleden samen werkte. Patty bedacht hiertoe een origineel concept. Ze nam 25 love songs van haar albums opnieuw op. Vervolgens stuurde ze aan elk van de 25 mee werkende artiesten een opname toe en gaf hen carte blanche. Onnodig te zeggen dat dit tot de nodige verrassingen leidt. Zo leent Martin Sexton niet slechts zijn achtergrond vocalen op opener Lately maar fluit er tevens een vrolijk potje op los. Jonatha Brooks zingt met Larkin samen op in Only One en bespeelt tevens een speelgoed piano. Merrie Amsterburg herhaalt dit op Inside Your Painting. Erin McKeown draagt naast haar vocalen tevens percussieve zang en een opvallende orgel partij aan op Beautiful.

Na herhaalde beluistering van het hier verzamelde werk valt nogmaals op dat Patty's werk door de jaren heen telkens van bijzonder stabiele kwaliteit is geweest. Tevens blijkt nogmaals dat ze eigenlijk altijd al excelleerde in prachtig beeldende en intelligente songteksten. Door de muzikaal bescheiden opzet klinken beide albums opmerkelijk samenhangend ondanks dat de opnamen op verschillende locaties plaats vonden. Ook heeft Larkin een gelukkige hand van kiezen en combineren gehad bij het samenstellen van de albums. Zo lijkt Cupid's Knee eigenlijk altijd al een Catie Curtis song te zijn geweest en klinkt Pablo Neruda vanaf het begin als een typische onderkoelde song van Suzanne Vega. Bruce Cockburn leent zijn kenmerkende vocalen en gitaarspel aan Open Arms. David Wilcox zijn stem en ukelele aan The Cranes, Shawn Colvin haar stem aan Hallelujah en John Gorka's bariton is op Deja Vu te horen.

Verder werken o.a. grootheden als Rosanna Cash, Jennifer Kimball, Lucy Kaplansky, Chris Smither, Peter Mulvey, Dar Willams, Janis Ian, Mary Chapin Carpenter en Greg Brown mee. Teveel om op te noemen eigenlijk en is het vrijwel onmogelijk om echte hoogtepunten op te noemen uit deze veelheid aan ronduit prachtige songs.

Vorig stak jaar het Darwin Song Project met kop en schouders boven vergelijkbare projecten uit. Dit jaar is de kans aanzienlijk dat Patty Larkin met deze eer gaat strijken. 25 biedt een schat aan contemporaine singer songwriters. Mis deze albums niet!

Hans Jansen.

Website, http://www.pattylarkin.com/
Releasedatum, 9 maart 2010, Signature Sounds.
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten