"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

maandag 21 oktober 2013

The Full English, The Full English

Onlangs ontsloot de English Folk Dance and Song Society (EFDSS) een grote hoeveelheid traditionele muziek door deze als digitaal archief gratis beschikbaar te stellen. Men vroeg Fay Hield als project co√∂rdinator om een selectie van dit werk voor een groter publiek te brengen. Samen met Seth Lakeman (viool, bouzouki), Martin Simpson (gitaar), Nancy Kerr (viool), Ben Nichols (staande bas, concertina) kwijt zij zich voorbeeldig van haar taak hierbij geholpen door Hurricane Party collega’s Rob Harbron (concertina en viool) en Sam Sweeney ( fiddle, cello, nickelharpa en percussie).Uitgangspunt bij het samenstellen van het samenwerkingsproject The Full English was om het werk nieuw leven in te blazen. Zou getrouw mogelijk het traditionele materiaal reproduceren stond niet op de agenda. Het gezelschap brengt het project de komende tijd tevens live op de planken.

Alle deelnemende artiesten leveren vocalen aan iets dat meteen van pas komt met het a capella gebrachte Awake Awake. Fay Hield neemt hier meteen het initiatief. Seth Lakeman brengt vervolgens met zijn zo kenmerkende vioolspel het strijdbare Stand by your Guns naar voren. Verderop het album laat hij zich met het ontroerende Portrait Of My Wife juist van zijn meest intieme kant horen. Martin Simpson levert met Creeping Jane een van de hoogtepunten van dit album. Het frivole strijkersarrangement draagt het bezongen getroebleerde renpaard welhaast eigenhandig over de eindstreep.

Het album kent twee instrumentale stukken. Allereerst is er het gracieuze Morris-deuntje William And Nancy. Vocalen uit een ver verleden, vastgelegd op een wasrol, openen het ijle Brigg Fair dat de luisteraar op het puntje van zijn stoel achter laat.


De The Full English bestaat uit een brede waaier van love-songs, music-hall, zeemansliederen en dance-tunes. Zo buitelen de stemmen van Fay Hield en Nancy Kerr vrolijk over elkaar in het dansbare Arthur O’Bardley terwijl Ben Nichols verderop krachtig de vocalen waarneemt op het stoere zeemanslied Rounding The Horn.

Het album wordt afgesloten door Fay Hield die met behulp van het fraaie koortje Man In The Moon bezingt waarna ze met het prachtige Linden Lea het licht uit doet. De 19e eeuwse tekst van William Barnes, gestoeld op muziek van Vaughan Williams, wordt meeslepend gebracht. Fay Hield steekt hiermee mentrix Maggie Boyle regelrecht naar de kroon.

Folk liefhebbers komen dit jaar met diverse projecten goed aan hun trekken. Naast Laylam (Eliza Carthy, Bella Hardy, Lucy Farrell & Kate Young) en The Liberty To Choose (James Findlay, Bella Hardy, Lucy Ward & Brian Peters) overtuigt The Full English met het gelijknamige album. Rest mij nog te zeggen dat dit project, met zijn fraaie verpakking en complete achtergrondinformatie, voorbeeldig wordt gepresenteerd.


Hans Jansen.

Webpage, http://www.fayhield.com/
Releasedatum, 7 oktober Topic Records


Geen opmerkingen:

Een reactie posten