"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

zaterdag 9 november 2013

Salt House, Lay Your Dark Low

Het afgelopen jaar maakte ik kennis met een fraaie verzameling zeer geslaagde debuutalbums. Met Lay Your Dark Low weet ook het Schotse kwartet Salt House mij te verrassen. Het kwartet bestaat uit Siobhan Miller (zang en harmonium), Ewan MacPherson (gitaar, zang, banjo en mondharp), Lauren MacColl (viola, viool en zang) en Euan Burton (staande bas, Rhodes piano en zang). Individuele leden uit dit getalenteerde kwartet werden in het verleden bekroond met titels als Scots singer of the year, BBC Radio 2 Young folk award en Scottish jazz award.

Op Lay Your Dark Low presenteert Salt House zich als collectief waarbij Ewan MacPherson de helft van het materiaal schreef. De gehele band arrangeerde en produceerde het album in nauwe samenwerking met co-producer Mattie Foulds. Hij is vooral bekend van zijn werk met vrouwlief Karine Polwart. Naast eigen geschreven werk brengt men tevens een drietal traditionals naadloos in elkaar overvloeiend. Hier weet men een geheel eigen stempel op te drukken. Voorvrouw Siobhan Miller concentreert zich hoofdzakelijk op de vocalen. Haar stem klinkt aards maar ook weet ze met haar zuivere stem de luisteraar naar grotere hoogtes mee te voeren.Hoogtepunten zijn op dit album moeilijk aan te wijzen aangezien Lay Your Dark Low over de gehele linie een bijzonder sterke indruk maakt. Het album opent met opgewekte strijkers die het meeslepende en meteen aansprekende Strong Dark Souls brengen. Verder tekent zich meteen de zo kenmerkende Schotse tongval van Siobhan Miller af. Staande bas, viola en viool ondersteunen verderop het album de associatieve tekst van het ingetogen maar dwingende Freshwater Salt.

Drie geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen? David Francey’s bedoeling met Morning Train was een andere. Het maakt niet uit of je Jezus, Boeddha of Allah als leidsman kiest of juist de duivel vreest. Uiteindelijk zitten we allemaal in hetzelfde schuitje is de strekking van het verhaal. Salt House brengt het geheel energiek en ritmisch waarbij strijkers en staande bas de toon aangeven.Stemmige snaren en koor preluderen op het ruim opgezette She Walks In Beauty. Deze afsluiter is o.a. gebaseerd op een gedicht van Lord Byron samengevoegd met teksten van avonturier James Alpin McPherson. Het gepassioneerd gezongen stuk boeit in al zijn gedragenheid van begin tot eind en wordt uitgeleid door het koor waar ook o.a. Bella Hardy en Rachel Newton deel vanuit maken.

Met Lay Your Dark Low brengt het Schotse kwartet Salt House op indrukwekkende wijze een verfijnd en volwassen debuut.


Hans Jansen.

Webpage http://www.salthousemusic.com/
Releasedatum 11 November, Make Believe Records.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten