"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

vrijdag 7 februari 2014

Eddi Reader, Vagabond

Veruit de meeste mensen zullen de uit Glasgow afkomstige Eddi Reader nog kennen van Fairground Attraction. Eind jaren tachtig scoorde men een hit met Perfect. Akoestische popmuziek was hun metier. Sinds begin jaren negentig heeft Reader een solocarrière. Folk-pop albums als haar titelloze album, Angels & Electricity en vooral het later opnieuw uitgegeven The Songs Of Robert Burns zijn bijzonder de moeite waard. Haar laatste album bracht ze in 2009 op de markt waarna het relatief stil werd. Die stilte verbreekt Reader nu met haar nieuwe album Vagabond.

Twee jaar geleden begon Reader met schrijven voor het nieuwe album. Echtgenoot John McCusker ondersteunde hierbij op piano. Ondanks gezondheidsproblemen van haar man leidden deze sessies tot een stroom van 26 liedjes waarvan er uiteindelijk veertien een plek vonden. Met de gedachte een album vol easy swing te maken nam Reader zelf de productie ter hand.


Oude getrouwen als Ian Carr (gitaar), Phil Cunningham (accordeon), Roy Dodds (drums), Boo Hewerdine (gitaar, piano en vocalen) John McCusker (viool en fluit), Ewan Vernal (staande bas, piano en vocalen) treden opnieuw aan. Op maar liefst acht stukken komt de accordeon, doorgaans door Alan Kelly bespeeld, aan bod.

Het album opent met I’ll Never Be The Same. De luisteraar wordt verrast door een onverwacht staaltje jazz regelrecht uit de jaren dertig afkomstig. Piano, staande bas en brushes geven de toon aan. Het zelfgeschreven en op verhalen van oma geïnspireerde Back The Dogs blijkt over een opvallend fraai strijkersarrangement te beschikken. Titelsong Vagabond, met woorden van dichter John Masefield, is daarna met zijn fraaie melodie vrijwel niet meer uit het hoofd te krijgen. Met het door Declan O’Rourke geschreven Married To The Sea creëert Reader het eerste rustpunt. O’Rourke is helaas niet zelf te horen. Twee jaar geleden verzorgde hij samen met Susan McKeown met het meeslepende On The Bridge To Willamsburg de opening van haar album Belong.

 
De grote Schotse singer songwriter Michael Marra, ook wel bekend als de Bard of Dundee, wordt met een uitvoering van zijn Macushla (My Darling) geëerd. Reader adviseert de luisteraar al dansend in de keuken het refrein van deze heerlijke slijper mee te zingen. In het zelfgeschreven Midnight In Paris bezingt Reader, deels in het Frans, een verblijf in de lichtstad eind jaren zeventig. Naast accordeon glorieert de bijzonder fraaie sopraan saxofoon van Gustaf Ljunggren. Het absolute hoogtepunt levert Reader aan met het in Gaelic gezongen Buain Ná Rainich. Zij vond het manuscript van dit Schotse walsje bij het leegruimen van haar ooms huis. De traditional wordt met behulp van Karen Matheson (Capercaillie) hartroerend naar grote hoogte gezongen. Whistle en pipes bepalen vervolgens de traditional In Ma Ain Country.

De luisteraar wordt, opnieuw met een walsje, met afsluiter It’s A Beautiful Night zachtjes richting de komende nacht gedanst. De geest van Patsy Cline wordt hierbij vaardig over Reader.

Liefhebbers van Eddi Reader komen met dit tot de nok toe gevulde album ruimschoots aan hun trekken. Readers stem is in de loop van de tijd van een fraai laagje patina voorzien en brengt naast de alomtegenwoordige accordeon kleur op de wangen van dit meesterlijke jazzy getinte folk album. Naast The Songs Of Robert Burns schittert Vagabond onverbiddelijk aan haar kroon.


Hans Jansen

Releasedatum, 3 februari 2014 Reveal

5 opmerkingen:

 1. Heerlijke plaat, Hans! Met voorlopig Back the dogs en Buain Na Rainich (Fairy Love Song) als favorieten.

  Groet,
  Theo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit album heeft deze week overuren gemaakt bij mij. Staat voorlopig erg hoog op mijn lijstje met mooiste albums van 2014! Hoger dan The gloaming (Sorry, Hans)

  Groet,

  Theo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo Theo dus jij solliciteert naar verwijdering van dit blog:-)?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha, ha, die Hans. Jouw humor mag ik wel.

  BeantwoordenVerwijderen