"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

zondag 16 februari 2014

Naomi Wachira

Ze is in Kenia geboren en tot Amerikaanse genaturaliseerd. Ze woont in Seattle en is zowel geïnspireerd door de muziek die ze in Amerika ontdekte als door de muziek waarmee ze opgroeide. Haar voorbeelden zijn Miriam Makeba en Tracy Chapman. Haar vader is dominee, vanaf jonge leeftijd zong ze veelvuldig met haar familie. Mogelijk verklaart dit haar fascinatie voor mooie melodieën en harmonieën. Vorig jaar debuteerde zij met de toepasselijk getitelde e.p. African Girl. Voor de productie van haar titelloze debuutalbum wist zij singer songwriter Damien Jurado te strikken.

Naomi bewondert Makeba om het vermogen haar identiteit als Afrikaanse zoveel mogelijk te behouden. Zonder al teveel concessies te doen weet Makeba met haar werk een groter publiek te bereiken. Naast haar gloedvolle stem en akoestische gitaar wordt Wachira’s album bevolkt door de bas van Evan Flory – Barnes, cello Natalie Hall, drums Darren Reynolds en percussie Lalo Bello. Het was Jurado’s ambitie om de muziek op dit album zo helder en zo levendig mogelijk vast te leggen. Nadere beluistering van het album leert dat hij hierin zondermeer geslaagd is.


Waar Chapman stem aan de onderdrukten geeft, pleit Wachira op subtiele wijze voor maatschappelijke veranderingen. Zij wenst er een persoonlijke bijdrage aan te leveren om de wereld iets beter achter te laten dan ze deze aantrof. Waar Chapman op haar debuut melding van de nakende revolutie maakt bezingt Wachira in You Better juist deze bescheiden ambitie.

Het album munt uit in dit soort subtiele noties waarop verder, zoals in het hartstochtelijke openingsnummer I’m Alive, juist het leven of, als in Sacred Love, de liefde gevierd wordt. Het album kent een bescheiden instrumentatie, variatie in het gebodene wordt vooral bereikt door de geweldige koortjes die allen door Wachira zelf worden gebracht. Daarnaast blinkt het album uit door de sterke melodieën.

Hoe mooi het debuutalbum met dit alles ook aanvangt, met het geheel a capella gebrachte Burn Me steelt Wachira echt de show. Met fraai gelaagde koortjes worden hier de soms allesverzengende gevoelens voor de ander fraai verbeeld. In het ritmisch sterke We Are In Trouble bezingt Wachira de neiging om vooral de verschillen tussen mensen te benadrukken. In het zacht swingende, en van Afrikaanse koortjes voorziene Anywhere, bezingt zij even later juist onze overeenkomsten. Een stemmige cello begeleidt vervolgens het kalme I’Am A Woman. Vrouwen zijn door de eeuwen heen vooral als zwak en breekbaar geportretteerd aldus Wachira die zo te horen zelf over een prettige dosis assertiviteit beschikt.Het kostte Wachira naar eigen zeggen twintig jaar van moed vatten en nogmaals proberen om aan te komen waar zij nu is. Binnen afsluiter I Know realiseert zij zich dat voor jezelf opkomen en jezelf blijven ontwikkelen van belang blijft.

Het debuut van Naomi Wachira is een boeiend portret van een moderne Keniaanse vrouw woonachtig in de Verenigde Staten. Het album is opgetrokken uit een mengeling van folk, soul en gospel die de luisteraar levendig tegemoet sprankelt. Haar boodschap is daarbij niet strijdlustig maar zelfbewust. Zelfbewuste mensen als Wachira hebben vanzelfsprekend mijn sympathie.


Hans Jansen
Webpage, http://www.naomiwachira.com/
Releasedatum, 28 januari 2014 Indep

11 opmerkingen:

 1. Hallo Hans! Someone who recently read your blog bought my album, so I asked them how they found out about me and referenced what you wrote (they actually translated it for me) I just wanted to say thank you for the kind words ... and for reviewing it. I really appreciate it. I do remember you bought my album a back in Jan.

  Thank you!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dat ze gereageerd heeft, Hans!
  Mooie recensie van een mooi album trouwens.

  Groet,

  Theo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Hans,

  Heb je deze video al gezien van haar?

  http://www.youtube.com/watch?v=eb3cpdWEvcg

  Groet,

  Theo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hans, ik weet niet hoe het komt, maar ik heb vandaag dit album van Naomi gekocht, en 2 oudere cds van Elephant Revival die ik nog niet had ......en de laatste cd van Steve Tilston (van september 2013!!! - en niemand die mij daarop attent maakt!) ...en een cdtje van Andrew Duhon - The Moorings. (suggestie uit HEAVEN) Het lijkt erop dat je invloed gaat werken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeps, Happenstance over het hoofd gezien? Leuk dat je Wachira en Elephant Revival kocht.

   Verwijderen
 5. Hallo SMP heb je toevallig ook het album van The Gloaming gekocht, het favoriete album van Hans tot nu toe dit jaar?

  mvg,

  Theo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. The Gloaming wel gekocht, maar nog niet de juiste rust gevonden om hier optimaal van te genieten. Wel al een paar keer beluisterd .....maar aankomen doet het nog niet. Teveel mooie plaatjes. Die Jackson Browne tribute - hele andere koek - is overigens wonderschoon. Geen uitzonderlijk aparte uitvoeringen, wel een aantal hele mooie. Kreeg flashbacks 40 jaar terug in de tijd.

   Verwijderen
 6. Verdomd ben jij het, Rein!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja dat is Rein, leuk dat je hier de kop op steekt.

  BeantwoordenVerwijderen