"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

vrijdag 18 april 2014

Lucy Kitchen, Waking

De uit Southampton afkomstige Lucy Kitchen debuteerde onlangs met het album Waking. De basis van het album, gitaar en zang, werden in één keer als een intiem live optreden vastgelegd. Lucy bracht daarna eigenhandig verdere versiering aan bestaande uit fluit, glockenspiel, melodica en percussie. Op deze manier hield ze het wordingsproces geheel in eigen hand alvorens diverse gastmuzikanten drums, bas, viool en cello toevoegden.

Gedurende haar ontwikkeling is Kitchen door o.a. Joni Mitchell, Laura Veirs en Nick Drake geïnspireerd. Haar warme licht hese stem, waarmee ze even gevoelig als breekbaar zingt, roept herinneringen op aan vakgenoten als Patsy Matheson en Beth Orton. Het album Waking staat bol van even stemmige als verlokkelijke liedjes voorzien van ongrijpbare melodieën.


Aangevoerd door akoestische gitaar en ongekunstelde percussie opent het album met titelnummer Waking. Lucy bezingt de sluimering tussen slapen en waken. Door de gekozen werkwijze, eerst het fundament van gitaar en zang vastleggen, kent het album een open karakter. Dit is samen met de spaarzaam aangebrachte muzikale accenten de belangrijkste bekoring van dit album. De fraaie en gemakkelijk beklijvende melodieuze folk nodigt tot vaker luisteren uit.

Wanneer Kitchen meerdere instrumenten toevoegt klinkt het geheel een tikkeltje minder terughoudend. Zo wordt liefdeslied Here verfraaid met viool en drums die het stuk net iets meer vaart geven. Het heerlijke Blue Eyes wordt opgesmukt door een weelderige cello die de bezongen kleur van de ogen meer diepte verleent. Het laatste restje warmte dat ons aan het einde van de zomer rest wordt binnen weeklacht Autumn treffend door een fluit verbeeld en wint hierdoor aan kracht. Met Tide doet Lucy het vurige verzoek om nagenoeg in de ander te verdrinken. Dit losjes georkestreerde stuk spreekt meteen aan. Het album rondt even verderop af met Rumours waarin Kitchen de donkere wolken bezingt behorende bij een relatie die onder druk staat.


Lucy Kitchen presenteert met haar debuut Kitchen een collectie delicate liedjes. Vanuit eigen ervaring verhaalt zij over hartstocht, genegenheid en verlangens. Door her en der verleidelijke accenten aan te brengen weet zij op eenvoudige wijze even fantasierijk als inventief te debuteren.


Hans Jansen

Webpage http://lucykitchen.com/
Releasedatum 28 maart 2014 Bohemia Rose Records

3 opmerkingen:

 1. Mooi nummer en fraaie tip Hans.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt me heel nieuwsgierig gemaakt en ga hem direct beluisteren!

  Groet,

  Theo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. IJzersterk album, Hans! Het lijstje met favoriete albums van 2014 wordt steeds langer.

  Groet,

  Theo

  BeantwoordenVerwijderen