"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

maandag 7 april 2014

Patsy Matheson, Domino Girls

Ruim twee jaar geleden verscheen haar tweede album Stories of Angels & Guitars. Het betrof in toonzetting een volstrekt persoonlijk, weemoedig en zeer Engels klinkend album. Het geheel werd vrijwel geheel akoestisch gebracht. Een mengeling van folk versneden met een flinke scheut jazz vergezeld van de bijzonder aangenaam warm hese stem van Patsy Matheson. Deze in West-Yorkshire woonachtige singer-songwriter en multi-instrumentalist is sinds ruim twintig jaar actief.

 
Het nieuwe album verhaalt over interpersoonlijke relaties. De één vindt hierin zijn geluk, de ander blijft tegen beter weten in datzelfde geluk najagen. De eerste drie stukken van het album zijn exemplarisch te noemen. Met het walsje Domino Girls opent Matheson even verleidelijk als aansprekend. Het zet treffend de toon met zijn smaakvolle strijkers en zijn sierlijke melodie. De dames Belinda O’Hooley en Heidi Tidow vormen hierbij het bitterzoete koortje. Met No Contract schetst Matheson vervolgens getormenteerd het relaas van een verstikkende relatie. Het geheel is bijzonder fraai ingekleurd met akoestische gitaar (Matheson), cello (Sarah Smout) staande bas (Jon Short) en sober bespeelde drums van Will Reddy. Slechts aangevoerd door gitaar en een levendige viool (Anna Esslemont) lijkt met The Hollies een zorgeloze zonnige dag te worden bezongen. Niets is minder waar. Tijdens de romantische picknick, geen wolkje aan de lucht, meent hij haar keer op keer onontkoombaar en omstandig trouw te moeten beloven…

Het gevoelig, soms fluisterend, gezongen Seven Buttons telt de kostbare tijd die geliefden naar elkaar verlangen of met elkaar doorbrengen intiem en doeltreffend ingekleurd met een subtiel streepje accordeon van Belinda O’Hooley. Het sinistere From Your Computer tapt uit een geheel ander vaatje. Even dwingend als griezelig wordt hier het fenomeen cyber stalking bezongen met in de hoofdrol een unheimisch overstuurde Fender Rhodes vergezeld van een broeierige staande bas.

Voordat Matheson betrekkelijk luchthartig afsluit met het jazzy, en door Boo Hewerdine geschreven, Chasing Rainbows is het eerst de beurt aan Not The One. Deze als traditional vermomde murder-ballad verhaalt over (het ontkennen van) de liefde totdat de dood erop volgt.

Net als voorganger Stories of Angels & Guitars is het nieuwe album Domino Girls door Patsy Matheson en Phil Snell geproduceerd. Het album onderscheidt zich door fraaie vocalen en weelderige strijkersarrangementen. Ondanks dat Matheson op het nieuwe album voor een rijker pallet gekozen heeft blinkt Domino Girls uit in een delicate en volstrekt naturelle productie.


Hans Jansen

Webpage http://www.patsymatheson.co.uk/
Releasedatum 31 maart 2014 Tomorrow Records

7 opmerkingen:

 1. Mooie recensie, Hans. Ga het album beluisteren.

  Groet,

  Theo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je Theo. Tegenwoordig geniet ik bijna zoveel van het schrijven als het luisteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Intussen een aantal keer beluisterd, erg mooi!

  Groet,

  Theo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog niks van gehoord. Zal eens kijken of haar site stukken heeft om te luisteren. De vorige staat nog steeds op mijn wenslijst. A Little Piece Of England heb ik wel en die is prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen