"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

zaterdag 15 november 2014

Charlie Dore, Milk Roulette

Met Milk Roulette is de uit Engeland afkomstige Charlie Dore alweer aan haar achtste album toe. Eind jaren zeventig had deze voormalige popster een hit met Pilot of The Airwaves. Verder was zij actief als actrice en songwriter. Haar vroegere werk werd door o.a. Tina Turner en Celine Dion uitgevoerd. Sinds enige jaren gooit zij het over een andere boeg en is actief binnen o.a. de akoestische country en folk.


Het materiaal voor Milk Roulette album schreef Dore met multi-instrumentalist Julian Littman. Het geheel werd samen met vrienden uit de folk scene thuis vastgelegd. Dore zingt op Milk Roulette over thema’s als geboorte, liefde, huwelijk en de dood. Zij weet deze thematiek binnen beeldende teksten en sterke melodieën te vangen. Haar vibrerende stem klinkt met enige regelmaat alsof deze uit een ander tijdsgewricht afkomstig is. Bij beluistering van het album gaan mijn gedachten tevens onwillekeurig uit naar de kwetsbare stem van Anna McGarrigle. De veelvuldige inzet van piano en zalige koortjes versterken mijn gedachten gang naar de zingende zusjes McGarrigle.

Sommige levens beginnen ingewikkelder dan andere. Met het over IVF verhalende
All These Things opent het album sterk. Hoeveel verwachtingen worden er niet betreffende de zo felbegeerde zuigeling gekoesterd? Met behulp van slechts harmonium en gitaar bezingt Dore vervolgens met Looking Like My Mother, Acting Like My Dad hoe het nageslacht zich met existentiële vragen geconfronteerd ziet. Lijk ik nu juist op vader of op moeder? Ben ik niet slechts voorbestemd om het leven van mijn ouders in grote lijnen te herhalen? Het fraaie door piano en viola gedragen Born Yesterday houdt zich met de levensvragen van een jonge moeder bezig. Zal het kind haar koesteren wanneer zij zelf zorg en aandacht nodig heeft? Het over een getroebleerde liefde handelende Fire Water kruipt meteen onder de huid. Viola en melodie doen ook hier hun werk.


De vrolijk stemmende titelsong Milk Roulette is met slide gitaar verfraaid. Het over een verwaarloosde bruid bezongen Best Man For The Job kent met koortje (o.a. Reg Meuross) en dobro zijn uitblinkers. Het mooi gezongen Stare You Down behoort met zijn fraaie refrein en viola zondermeer tevens tot mijn favorieten. Three A Penny is een voorzichtig geformuleerd protest tegen het gratis downloaden van muziek. Samen met de achtergrondvocalen van O’Hooley & Tidow steekt Dore de al eerder genoemde zingende zusjes opnieuw naar de kroon. Piano, viool en cello dragen vervolgens het melancholieke en verdrietige Please Don’t Let Me Be Promoted richting het einde van het album. Dore sluit passend af met een, door haar moeder op zeer jeugdige leeftijd geschreven, instrumentaal piano stuk Cradle Song waarop haar vader zijn gedicht Summer Evening declameert.

Met Milk Roulette brengt Charlie Dore een prachtig en ontroerend album. Het hele jaar verbied ik mijzelf om binnen reviews de jaarlijst te noemen. Nu met het eind van het jaar in zicht: met Milk Roulette weet ik in relatie tot dit fenomeen wel raad.


Hans Jansen

Webpage http://www.charliedore.com/index_flash.php
Releasedatum 3 november 2014 Black Ink

Geen opmerkingen:

Een reactie posten