"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

vrijdag 7 november 2014

Maggie Boyle.

Tot mijn grote schrik vernam ik vandaag het droevige nieuws dat zangeres en fluitiste Maggie Boyle is overleden. De in Londen uit Ierse ouders geboren Boyle kon bogen op een meer dan imposante carrière. Zij zong vanaf haar elfde jaar in Ierse clubs en trad verder met haar broers op onder de naam Boyle Family. De afgelopen jaren werkte zij samen met o.a. John Renbourn, Paul Downes, Jon Boden, Gary Boyle en Bert Jansch. Jansch over Boyle: "Maggie has a spell-binding, intoxicating quality in her voice which is extremely distinctive - must be the Irish in her.....a rare thing in today's music world."


Vanaf 1984 werkt Maggie als professioneel zangeres en muzikante. Ze trouwt met folkzanger Steve Tilston met wie zij een aantal duo-albums maakt. Verder werkt zij mee aan een aantal albums van Bert Jansch en vormt samen met o.a. John Renbourn de groep Ship Of Fools met wie ze in Amerika, Italië en Engeland toert. Verder speelt Boyle een prominente rol op de soundtracks van zowel Patriot Games als op Legends Of The Fall. Samen met Lynda Hardcastle en Helen Hockenhull vormt zij sinds 20 jaar het gezelschap Grace Notes. Vanaf 2012 is Boyle onderweg en bezoekt zij haar muzikale vrienden en relaties om opnames te maken in het kader van haar Kitchen Songs Project. Van dit project met “muziek van haard tot hart” zou toekomstig een album verschijnen. Al snel volgenden berichten dat Maggie door darmkanker getroffen was. Een magneet van het Kitchen Song Project siert sinds twee jaar mijn koelkast…

Met een ruime tussenpoos bracht Maggie Boyle in 25 jaar tijd drie soloalbums uit. Reaching Out verscheen in 1987 en Gweebarra in 1998. In 2012 verscheen haar meest recente album Won’t You Come Away. Het betreft een fraai ingetogen folk album in kleine bezetting opgenomen waarop ook voormalig echtgenoot Steve Tilston een rol van betekenis speelt.

Op het album bezingt Maggie Boyle het verglijden van de tijd en het klimmen der jaren. Dit alles wordt weemoedig en ingetogen gebracht. Met haar stem wist zij de tijdloze stille melancholie, tevens hoorbaar in het allerbeste werk van Linda Thompson, moeiteloos over te brengen.
 
 
Hans Jansen.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten