"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

vrijdag 5 juni 2015

Daniel Bachman, River


Elk jaar worden er meerdere albums met akoestische gitaarmuziek uitgebracht. In de jaren zeventig trokken dergelijke albums via artiesten als Leo Kottke, John Renbourn en Stefan Grossmann mijn aandacht. Van de afgelopen jaren staan mij vooral Rattlesnake Cage (Steve Dawson) en Elephant King (Trace Bundy) voor de geest. Onlangs presenteerde de Amerikaanse gitarist Daniel Bachman het album River. Her en der werd het album aan het werk van de in 2001 overleden gitarist John Fahey gelinkt.


John Fahey was één van die gitaristen die tot de vernieuwers van de akoestische muziek gerekend mogen worden. Zijn muziek werd door o.a. country, folk en blues bepaald waarbij hij gebruik maakte van de zogeheten fingerpicking techniek. Fahey publiceerde zijn muziek via o.a. het Takoma label. Hierop bracht hij later tevens met de al eerder genoemde Leo Kottke een album uit. Net als Fahey brengt Daniel Bachman op zijn laatst verschenen album naast kortere ook enkele langere muziekstukken.

De meeste rivieren ontspringen in de bergen. Kleine stroompjes voegen zich bij elkaar waarna de bulderende watermassa zich door de kloof stort. Eenmaal uitgeraasd levert dit traag door oneindig laagland stromende rivieren op. Daniel Bachman liet zich bij zowel de opener als de afsluiter Won’t You Cross To That Other Side door deze natuurkrachten inspireren. Het openingstuk telt maar liefst een klein kwartier. Hij vertolkt op overtuigende wijze de machtig kolkende rivier in al zijn facetten. Op het sluitstuk is de rivier geheel tot bedaren gekomen. De in de titel besloten uitnodiging is intussen geen waagstuk meer. Met het eveneens robuust klinkende Levee, geschreven door Jack Rose, brengt Bachman een saluut aan zijn collega gitarist. De bottleneck draagt nogal bij tot de nodige dynamiek. Het weemoedige in twee delen uiteenvallende Songs for the Setting Sun laat zich vervolgens als uiterst melodieus en sprankelend kenschetsten. De eveneens uit Virginia afkomstige countryblues gitarist William Moore (1893-1951) wordt geëerd met een versie van het door hem geschreven Old Country Rock.


Daniel Bachman brengt met River een eerbetoon aan zijn inspiratiebronnen Jack Rose en William Moore. Bezoekers aan de film Paris Texas weten dat het geluid van de gitaar (Ry Cooder) moeiteloos een woestijn kan vullen. Daniel Bachman neemt de luisteraar op zijn beurt mee naar de prachtige natuur van zijn geboortestaat Virginia. Laat je meevoeren op de overweldigende stroom van dit gedreven en bezield klinkende akoestische gitaaralbum.


Hans Jansen

Website http://danielbachman.com/
Releasedatum 19 mei 2015 Three Lobed Recordings

Geen opmerkingen:

Een reactie posten