"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

zondag 31 mei 2015

Tuulikki Bartosik & Hannah James, Chatterbox

De uit Derbyshire Engeland afkomstige accordeonist Hannah James speelde jarenlang binnen de folk formatie Kerfuffle alvorens ze samen met Sam Sweeney een duo vormde. Vervolgens trad ze tot de band Lady Maisery toe en vond tevens de tijd om samen met o.a. Hazel Askew het trio The Askew Sisters actief te worden. Ik ken haar tevens van The Elizabethan Sessions project. Daarop werkt ze met artiesten als Martin Simpson, Nancy Kerr en Bella Hardy samen. De oorspronkelijk uit Estland afkomstige, nu in Zweden wonende, Tuulikki Bartosik speelt eveneens accordeon. Zij studeerde traditionele muziek in Helsinki en Stockholm. Afgelopen jaar ontmoeten beide dames elkaar op het Gower Folk Festival. Dit resulteerde onlangs in het album Chatterbox.


Naast accordeon is de soms woordeloze zang van beiden te horen. Her en der speelt de zogenaamde Welsh drum een rol evenals een xylofoon. Medeproducer Dylan Fowler speelt gitaar. Hun stijlen en vaardigheden vullen elkaar aan en leveren interessante en soms enigszins gekke ideeën op aldus Hannah James. Het levert in ieder geval een buitengewoon origineel album op.

Voor de opnamen van een gedeelte van het album trokken beide dames naar het in Wales gelegen nationale park Brecon Beacons. Julie Murphy paste voor haar vorig jaar verschenen Mermaid EP overigens hetzelfde procedé toe. In een daar gelegen grot maakten Tuulikki en James gebruik van de door moeder natuur aangelegde akoestiek. Voorbeelden hiervan zijn het korte en geheimzinnige Cave - Calm en het spannend klinkende CavePlayful. De vier in de grot opgenomen stukken zijn allen improviserend tot stand gekomen. Alvorens beiden ondergronds gaan brengt men overigens eerst met Mias Polska een ferme dans ten gehore. Verderop klinkt het fraaie en ingetogen Lonesome Woods waarbij accordeon en stemmen van een subtiele akoestische gitaar worden vergezeld. Tevens is er ruimte voor verschillende traditionele stukken uit de Scandinavische traditie. Zo klinkt er de aanlokkelijke uit Finland afkomstige traditional Karelian, het uiterst levendige Ellin Polka en de bruiloftsmars Leksands Brudmarsch.


Voor liefhebbers van accordeon- en volksmuziek is Chatterbox een album om te ontdekken. De reis gaat van o.a. Wales naar Zweden, Finland, Estland en wie weet naar Hongarije.


Hans Jansen

Website http://tuulikkibartosik.com/chatterbox/
Releasedatum 25 mei Rootbeat
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten