"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

woensdag 27 mei 2015

Robyn Stapleton, Fickle Fortune

Vorig jaar werd de Schotse folkzangeres Robyn Stapleton met een zogenaamde BBC Radio Scotland Young Folk Award vereerd. Zij studeerde muziek aan de Irish World Academy in Limerick. Het afgelopen jaar trad ze veelvuldig op en werkte samen met o.a. Emily Smith. Onlangs bracht zij haar debuutalbum Fickle Fortune uit. Stapleton is afkomstig uit Stranraer in het zuidwesten van Schotland. Op heldere dagen kan je Ierland zien liggen. De mensen afkomstig uit dit gebied hebben nauwe banden met het buurland.


De afgelopen jaren ervoer Robyn hoezeer elke beslissing of gebeurtenis, hoe klein ook, het leven danig kan veranderen. De op Fickle Fortune bezongen traditionele verhalen handelend over de wending van het lot zijn in onze tijd minsten zo relevant als in de tijd dat zij geschreven werden is de stelling van Stapleton. Dit is de rode draad binnen de fraaie selectie van twaalf stukken afkomstig de Ierse en Schotse traditie. Zij brengt het materiaal zowel in het Engels, Schots als in Gaelic. Robyn concentreert zich hierbij geheel op haar eigen klassiek geschoold klinkende stem voorzien van fraai vibrato. Muzikale ondersteuning wordt geboden door Alistair Iain Paterson (piano), Kristan Harvey (viool), Hajime Takahashi (gitaar) en Stephen Heffernan (accordeon).

Het album opent met de donkere ballade The Two Sisters die opvallend genoeg voorzien is van een opgewekt klinkende melodie. Vergezeld van gitaar en accordeon neemt Stapleton vervolgens gas terug met de bijzonder fraai ingetogen gebrachte Ierse ballade Bruach Na Carriaige Báine. Met dit in Gaelic gezongen stuk laat ze de luisteraar pas echt goed kennismaken met alle facetten van haar bijzondere stem. De pianoballade Blue - Eyed Nancy was het eerste stuk dat Robyn tijdens haar verblijf aan de Irish World Academy instudeerde. Het is een van haar favoriete stukken, wat mij betreft is het tevens één van de hoogtepunten van dit album. Bonnie Woodhall, het lied over de mijnwerker die zich als soldaat aanmeldt om ten strijde te trekken, kent vele vertolkingen. Tot de meest memorabele reken ik die van zowel Niamh Parsons als die van Niamh Dunne. De door gitaar en viool begeleidde versie van Stapleton mag zich sinds kort zondermeer tot dit eersteklas gezelschap rekenen.

 
Met het op muziek gezette gedicht Noran Water, de veelgelaagde ballade Willie o’ Winsbury en het stemmige What A Voice weet Stapleton de luisteraar verder aan zich te binden. Wat een stem. Naast fraaie ballades kent Fickle Fortune tevens het opgewekte en tot mee neuriënd uitnodigende Jack Hawk’s Adventures In Glasgow. Met het al even levendig klinkende The Lads That Were Reard Amang Heather sluit het album af. Hiermee is de cirkel rond. Het stuk bezingt de avonturen van een levenslustige jongedame die zich weinig aan verfijnd voedsel of mooie jurken gelegen wenst te laten liggen. Met de jongens dansen zal ze!

Met Fickle Fortune brengt Robyn Stapleton een even fraai als smaakvol geïnstrumenteerd album. Klasse debuut!


Hans Jansen


Website http://www.robynstapleton.com/

Release datum 1 juni 2015 Laverock Records


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten