"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

vrijdag 26 juni 2015

Lindsay Straw, My Mind From Love Being Free

Enkele weken geleden debuteerde de uit Montana afkomstige Lindsay Straw met het album My Mind From Love Being Free.

Straw bezit een warm hese stem die verder gekenmerkt wordt door een bescheiden snik. Ze begeleidt zichzelf op akoestische gitaar en bouzouki. Met deze ingredi├źnten brengt ze even eenvoudig als overtuigend haar werk voor het voetlicht. Lindsay studeerde aan het Berklee College of Music in Boston. Zij dompelde zichzelf ter plekke onder in de Ierse volksmuziek scene. Naast bijvoorbeeld Schotse en Noord-Ierse stukken heeft ze tijdens optredens tevens materiaal van Richard Thompson en Bob Dylan op het programma staan.


Bij het opnemen van My Mind From Love Being Free werd Straw bijgestaan door James Prendergast. Hij zorgde ervoor dat stem, gitaar en bouzouki elkaar in een fraaie balans vonden. Naast spaarzaam geïnstrumenteerde stukken telt het album twee a capella uitgevoerde liederen waarvan When I Was In My Prime tot de bekendste traditionals behoort.

Op het album staan verder fraaie uitvoeringen van onder andere The Bonny Light Horseman/The Song of the Passion en Awake, Awake. Stem en gitaar eisen tijdens het schitterende When I Was Not But Sixteen de volledige aandacht van de luisteraar op. Hetzelfde geldt overigens ook voor (The Dowie Dens of) Yarrow waarin maar liefst negen rivalen om de gunst van een vrouw dingen. Met het over naar huis hunkerende Ierse emigranten verhalende Lurgy Stream sluit Lindsay Straw het album af.


Met My Mind From Love Being Free levert Lindsay Straw haar visitekaartje af. De hier verzamelde liederen zijn diep geworteld in de muzikale traditie van de Britse eilanden. Heel bijzonder om dit materiaal nu eens door een stem voorzien van een Noord Amerikaans accent voorgeschoteld te krijgen. Ik zie met graagte uit naar een volgend album.


Hans Jansen

Website http://www.lindsaystraw.com/
Releasedatum 1 mei 2015 Eigen Beheer
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten