"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

dinsdag 28 juli 2015

Ana Egge, Bright Shadow

De in Canada geboren maar tegenwoordig in Brooklyn, New York residerende singer songwriter Ana Egge is met haar nieuwe album Bright Shadow alweer aan haar achtste album toe. De voorlaatste Bad Blood werd door Steve Earle geproduceerd. Voor Bright Shadow vertrouwt ze m.b.t. de productie geheel op eigen kunnen. Instrumentaal laat zij zich ondersteunen door Maya De Vitry (viool, banjo, zang), Charles Muench (contrabas, zang) en Oliver Craven (mandoline, viool, slide gitaar, zang). Dit gezelschap is bekend als The Stray Birds. Bij het schrijven van het materiaal voor Bright Shadow had Egge het geluid van The Stray Birds in het achterhoofd. Ze keert met haar nieuwe album terug naar het soort muziek waar ze als tiener verliefd op werd. Ana luisterde toen vooral naar bluegrass en artiesten als Iris Dement.


Lucinda Williams zei ooit “Luister vooral naar haar teksten" en "Ze is een folk Nina Simone”. Sinds de opnames van Bright Shadow werd de dochter van Egge geboren en stierf haar moeder. Deze ingrijpende gebeurtenissen kleuren in retrospectief het album.

Dat Egge het op Bright Shadow klein wenst te houden laat ze meteen met opener Dreamer horen. Een stuwende bas vergezelt haar stem waarna zich heel subtiel viool, gitaar en achtergrondzang bij het geheel voegen. Ik val hoe dan ook altijd voor het heldere en opgewekte geluid van de mandoline. Dit en de blijmoedige melodie van Jenny Run Away maken het tot een van de meest attractieve stukken van het album. Met titelsong Bright Shadow en songs als Rock Me (Divine Mother) neemt Egge gas terug en is de toonzetting persoonlijk. Naast zelfgeschreven werk brengt Ana een cover van Dolly Parton. Met Wildflower onderstreept ze haar toegenomen zelfvertrouwen. Als persoon en uitvoerend artiest ervaart zij nu veel meer de nodige vastberadenheid om haar eigen koers te varen. Het vooral door viool en smaakvolle achtergrondvocalen ingekleurde Fifth Of July behoort verder tot de hoogtepunten van het album evenals het door strijkers bepaalde Maps Of The Moon. Met de akoestische gitaarballades Turning Away en The Ballad of Jean Genet besluit Ana het album.


Met Bright Shadow brengt Ana Egge een verzameling hoogstpersoonlijke ballades en enkele bluegrass stukken. Het levert een fraai klein gehouden en intiem klinkend geheel op dat mij als nooit tevoren overtuigd.


Hans Jansen

Website http://www.anaegge.com/
Release datum 30 juli 2015 Grace/Parkinsong

Het album is tijdelijk moeilijk verkrijgbaar. Ana levert de cd graag zelf direct aan je. Neem contact met haar op via anaegge@gmail.com
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten