"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

vrijdag 14 oktober 2011

Sarah Siskind, Novel.


Sarah Siskind, Novel.
 
Een aantal jaren geleden ontdekte ik de stem en muziek van Sarah Siskind. Sarah groeit op in North Carolina met een dieet van bluegrass, gospel, muziek uit het Appalachen gebergte en klassieke muziek. In 2001 debuteert zij met het album Covered, in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden exclusief bevolkt met eigen werk. Zangeres Jennifer Kimball en gitarist Bill Frisell zijn prominente gasten op dit zeer overtuigende debuut. Na 5 jaar duikt Siskind weer op met haar tweede album bestaande uit twee e.p.'s, Studio/ Living Room getiteld. Alison Krauss covert Simple Love waarna Bon Iver enkele jaren later live hetzelfde zal doen met Lovin's for Fools. In 2009 komt Siskind met het album Say It Louder op de proppen, hier valt alles perfect op zijn plaats met hulp van o.a. Julie Lee en Jerry Douglas.
 
Rondom de vocale vermogen van Sarah Siskind wordt soms discussie gevoerd. Sommigen horen beperkingen, ze zou met enige regelmaat haar stembanden teveel “knijpen”. Als liefhebber van Siskinds werk ervaar ik deze discussie als het bekende glas dat als halfleeg dan wel als halfvol mag worden beschouwd. Sterker mijn beker loopt over wanneer Sarah haar stem ingetogen laat klinken en dan weer rauw en intens. Soms duwend, trekkend en sleurend aan de woorden, dan weer majestueus en soeverein. Ik hoor geen beperkingen, ik hoor een vrouw die gepassioneerd vechtend haar mogelijkheden en talent op het scherpst van de snede inzet.
 
Siskind vertrouwde in het recente verleden op de bijdragen van bovengenoemde illustere namen. Haar nieuwste album Novel getiteld is een vrijwel geheel solistische onderneming.
In de zomer van 2010 trok Sarah zich in de de bergen van Colorado terug voor een aantal optredens en workshops. In deze zelfverkozen eenzaamheid kwam het creatieve proces in een stroomversnelling terecht en resulteert hier in een album geinspireerd door “the human connection, solitude, grace, family and everything in between”. Eenmaal thuis legt Siskind het materiaal definitief vast waarbij zij gitaar, piano, bas, drums en percussie voor haar rekening neemt evenals de productie van het album. Er zijn incidentele vocale gastoptredens van Ari Hest, Julie Lee en Elizabeth Foster.
 
In vergelijking met het voorgaande album Say It Louder lijkt Sarah voor relatieve eenvoud te kiezen. De algehele opzet van het materiaal klinkt opener, ze stoeit met nieuwe structuren waarbij de  nadruk nog meer op haar weergaloze stem komt te liggen. Siskind opent met het elegante en uitgewogen Yellow and Blue. Ze bezingt het verlangen zichzelf te willen verliezen in een nieuwe en vervreemdende wereld waarbij ze tevens de indruk wekt zich in een onthechte staat te bevinden. Het emotionele titelstuk Novel roept een brok in de keel op en beschrijft het verlangen de onbereikbare ander welhaast te kunnen lezen en begrijpen als een boek of een toneelstuk.
Menselijke relaties laten zich echter niet dwingen zoals het weerbarstige Take Me laat horen.
Gepassioneerd voegt Siskind de ander haar gevoelens toe in Feeling For You. Desnoods doe ik de deur op slot en laat je nooit meer gaan, zingt ze met.. die stem.. die stem.
 
Een volgend hoogtepunt is de pianoballade Crying On A Plain waarbij de emoties opnieuw de vrije teugels krijgen. Dat je ook domweg teveel om de ander kan geven laat Nowhere In The Middle treffend horen met percussieve inzet van zoutvaatjes, rijst en ontbijtgranen. Dat Siskind over de nodige soul beschikt wist ik al, het zoekende en verbeten klinkende Rescue You laat het nogmaals horen evenals de als gospel gebrachte traditional Didn’t It Rain. Op de honderdste geboortedag van Mahalia Jackson stelt Siskind deze track voor liefhebbers gratis ter beschikking op haar site, een regelrecht eerbetoon.
 
Met Novel brengt Sarah Siskind een volgend diep emotioneel en betekenisvol album.
Voor hen die open staan voor deze ware tour de force, een openbaring!
 
Hans Jansen
 
Releasedatum 27 september 2011 Red Request Records
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten