"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

dinsdag 30 december 2014

Corran Raa, Daydreams and Departures

Corran Raa is een jong folk kwartet afkomstig uit Schotland. Een paar maanden geleden bracht men het tweede album Daydreams and Departures uit. De naam van het kwartet is afgeleid van een landtong op het eiland Taransay. De vier muzikanten spelen fraaie melodieën gedrenkt in de muzikale tradities afkomstig uit o.a. Schotland, Ierland en Scandinavië. De violen van Jenny Smith en Janet Lees vormen de ruggengraat van het gezelschap. Robbie Leask (gitaar) en Kath Bruce (piano en zang) completeren het viertal.


Het album is samengesteld uit zelfgeschreven stukken gecombineerd met traditionals en een enkele cover. Men brengt maar liefst zes uit verschillende melodieën samengestelde stukken die als een bonte lappendeken over het album worden uitgespreid. Het materiaal is doorgaans instrumentaal, op drie songs is de innemende stem van Kath Bruce te beluisteren.

Het complete arsenaal aan instrumenten vindt een plek binnen het levendige Made It/Oh Yes and Ja/Adam’s House of Guitar. Zo weerklinkt de piano en schurken beide violen aangenaam tegen elkaar. Meteen daarop volgen twee kalme aaneen geregen stukken Seth’s/ The Sands of Luskentyre. Het eerste is een Schotse mazurka. Het tweede stuk verbeeldt het landschap en zeezicht van Luskentyre, waarbij naast violen vooral het pianospel zich in je oor nestelt.

In het verleden voerden artiesten als Christy Moore en Karan Casey werk van de Ierse zanger en liedjesschrijver John Spillane uit. Het door hem vervaardigde The Wild Flowers wordt hier door zangeres Bruce mooi gezongen. Daarna is het tijd voor de dynamiek van Special Agent Turberville. Hier meet men zich met o.a. hamerende piano een jazzy geluid aan waarbij de violen uiteindelijk de boventoon weten te voeren. Het album piekt met de schitterende melodie van Kirkhus. Beide violen draaien stijlvol om elkaar heen en weet men het fraaie landschap van de Whiteness Voe in Shetland treffend te vangen.


De mooie melodie van Seggy Boats, waarin de lange zomer van Shetland wordt verbeeld, zingt moeiteloos langere tijd door je hoofd. Gecombineerd met Dude and Jude/ The Fat Puffin Reel weet men ook dit stuk tot een gedenkwaardige medley te transformeren. Voor het elegant gebrachte The Dancing laat het kwartet zich inspireren door June Tabor. Waar Tabor zoals te doen gebruikelijk op onnavolgbare wijze ruimschoots de tijd neemt beperkt Corran Raa zich tot een beknopte versie.

Ook de tweede helft van het album overtuigt zondermeer. Zo klinkt er de beeldschone meditatieve melodie van Beacons en het bonte The Squinty Post/ Waiting for the Tunes/ Cheers for the Years waarop een verjaardagsfeestje wordt gevierd. Het album piekt andermaal met de traditional Time Wears Awa’ een droevig lied over het ouder worden waarbij zangeres Kath Bruce zichzelf op piano begeleidt. Afsluiter is het instrumentale titelstuk Daydreams and Departures. Een dromerige melodie voert ook hier de boventoon.

 
Het door Corran Raa zelf geproduceerde tweede album Daydreams and Departures heeft een transparant geluid. Hierdoor valt alles uitstekend op zijn plek. De muziek klinkt helder en krachtig waarmee het veelal vrolijke en zonnige karakter van het album treffend wordt onderstreept.


Hans Jansen

Webpage http://corranraa.co.uk/
Releasedatum, augustus 2014

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten