"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

zaterdag 6 december 2014

Van dertig naar tien

Folk Lantern telt vanaf vandaag in vier stappen terug naar de beste tien albums van 2014.

26.  Naomi Wachira, Naomi Wachira
 
 
Naomi Wachira in Kenia geboren en tot Amerikaanse genaturaliseerd. Ze is zowel geïnspireerd door de muziek die ze in Amerika ontdekte als door de muziek waarmee ze opgroeide. Haar voorbeelden zijn Miriam Makeba en Tracy Chapman. Het debuut van Naomi Wachira is een boeiend portret van een moderne Keniaanse vrouw woonachtig in de Verenigde Staten. Het album is opgetrokken uit een mengeling van folk, soul en gospel die de luisteraar levendig tegemoet sprankelt.27.  Josienne Clarke & Ben Walker, Nothing Can Bring Back The Hour


Een nadere introductie van dit tweetal is tegenwoordig niet meer nodig. Nothing Can Bring Back The Hour is het vierde album.  De voorgaande cd’s zijn stuk voor stuk van hoge kwaliteit. Nothing Can Bring Back The Hour is een avontuurlijk album. De toekomst van de Engelse folk lijkt in hun handen te liggen.


28.  Bella Gaffney, The Clock That Didn’t Stop

Bella Gaffney schrijft folk geïnspireerde liedjes. Daarnaast brengt ze met enige regelmaat even ingetogen als doeltreffende zelf gearrangeerde traditionele stukken. Ze begon haar muzikale carrière een aantal jaren geleden in de plaatselijke folk club met haar versie van May You Never (John Martyn). Ze is beïnvloed door uiteenlopende artiesten als Richard Thompson en Michelle Schocked. Met The Clock That Didn’t Stop toont Bella Gaffney zich als een even jong als beloftevol talent.


29.  Sophie ter Schure, Laurels
 

Waarom zelf liedjes schrijven wanneer anderen dit al veel beter hebben gedaan? Deze vraag beantwoordt Sophie ter Schure met haar solodebuut Laurels. Zij brengt hierop de nodige Ierse en Schotse traditionals. Het is opmerkelijk dat Sophie met zo weinig middelen een dergelijk grote diversiteit weet te bereiken.

 
30.  Dave McGraw & Mandy Fer, Maritime
 
Na het indrukwekkende debuut Seed Of A Pine brengt het Amerikaanse duo Dave McGraw & Mandy Fer het tweede album Maritime. Het album telt soulvol gebrachte songs en staat bol van de muzikaliteit.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten