"All music is folk music. I ain't never heard no horse sing a song" Louis Armstrong

zaterdag 27 december 2014

De Wijde Wereld

Folk Lantern trekt de wijde wereld in. Vandaag maken we een tussenstop bij onze Zuiderburen. Ook in België wordt fraaie muziek gemaakt.

Didier Laloy & Kathy Adam, Belem


Didier Laloy en Kathy Adam vormen een atypisch duo met diatonisch accordeon en cello. Zij componeerden een origineel repertoire bij elkaar dat zowel tijdloos klinkt als alle mogelijke puristen een stevige hak zet. Jazz, folk, klassiek… of beter: niet te klasseren. De muziek van dit duo verleidt, verrast, maakt vrolijk en ontroert.


 
Nisia, Eridita


Als Nisia duiken de Siciliaanse zangeres Emanuela Lodato en bassist Vincent Noiret (Ghalia Benali, Tricycle en Zefiro Torna) in de erfenis van de Sicilaanse liederen. Dat die erfenis (eredità) centraal staat, mag blijken uit de ruimte die gelaten wordt voor de even eenvoudige als knappe melodieën. Centraal in het hele opzet staat de stem van de Siciliaans Lodato. Die zingt opvallend trefzeker en flexibel zonder gemaakt of geacteerd te klinken. Voor haar vocale prestatie kan Lodato rekenen op de onbetaalbare hulp van Noiret. Meer dan zomaar een basbegeleiding kan hij de stem echt dragen, is hij vaak de muzikale motor en stuurt hij de sfeerverandering binnen de songs. Essentieel daarbij is zijn alomtegenwoordig heerlijk warme en volle klank. Of die nu diep en gestreken dan wel geplukt komt aanwaaien, steeds bewaart Noiret zijn lyrische toon die hij bovendien kan koppelen aan een lekkere groove.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten